četvrtak 6. maj 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbija nikada neće priznati Kosovo

AMBASADOR SRBIJE U AUSTRIJI MILOVAN BOŽINOVIĆ U INTERVJUU NEDELJNIKU "CUR CAJT"

Srbija nikada neće priznati Kosovo

BEČ - Ambasador Srbije u Austriji Milovan Božinović istakao je u intervjuu bečkom nedeljniku "Cur cajt" (Zur Zeit) da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova jer je reč o teritoriji Srbije. "Svesni smo koliko je važno održivo rešenje ovog pitanja, i to ne samo za nas, već i za čitav region. Dalji korak se očekuje narednih meseci kada će uslediti odluka Međunarodnog suda pravde (MSP). Naš stav je da je Kosovo deo Srbije i da mora tako i ostati. Međutim, velika je greška što po ovom pitanju nije bilo do sada otvorenog dijaloga između dve ravnopravne strane, već samo prividnih pregovora", naglasio je on.

Božinović je rekao da ni posle presude MSP Srbija ne bi bila zasigurno spremna da prizna nezavisnost Kosova.
"Mi nikada nećemo biti spremni da priznamo Kosovo. Kosovo je deo naše teritorije i tako je i zapisano u našem Ustavu. Naravno, nismo prevideli da na Kosovu postoje problemi, da tamo žive ljudi koji imaju drugačiji stav o svojoj političkoj budućnosti. To je legitimno ali rešenje se može postići samo kroz dijalog, a ne kroz jedan spolja podstaknut proces", ukazao je on.

Kada je reč o ulozi EU po pitanju Kosova, srpski diplomata je podsetio da unutar Unije ne postoji jedinstven stav, te da postoje zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Prema njegovim rečima, problem je što EU nema jedinstven stav o jednostranom otcepljenju Kosova.
"Postoji konsenzus koji podržavamo, a to je da na Kosovu treba da budu izgrađene strukture civilnog društva i da treba da se podstakne privredni rast. Međutim, to ne znači da Kosovo treba biti nezavisno", kazao je Božinović, koji je podsetio da težnja Albanaca za nezavisnošću nije ništa novo, već da je prisutna decenijama, ako ne i sto godina.

Kada je reč o položaju srpskog stanovništva na Kosovu, on je naglasio da je stanje veoma teško.

Govoreći o evropskim perspektivama Srbije, on je kazao da je Srbija nešto naučila u međuvremenu. "Sada imamo u Srbiji jaku i stabilnu političku većinu za evropsku perspektivu. Za Srbiju nije samo važno da se njeni problemi olakšaju, već da imamo perspektivu dobru za budućnost, pri čemu ne želim da idealizujem stanje u Uniji. Jer je EU konstrukcija sa problemima i postoje članice koje skeptično gledaju na dalje širenje, što smo primili k znanju. Realno posmatrajući naše pripreme smo, takođe, svesni da članstvo može biti i preuranjeno, što ne bi bilo dobro kako za EU tako ni tu zemlju. Realno je da Srbija i druge zemlje regiona 2020. pristupe EU", ocenio je Božinović.

Komentari

Pazi da nebi s ovom vlašću u kojoj su sami nesrbi vrši se totalno uništenje Srbije kao države i Srba kao naroda . Na prvim izborima svatko tko se smatra srbinom treba svoj glas dati samo pravim srbima rodoljubima a ne žutim izdajnicima.

Uvek kada srpski politicari upotrebljavaju rec "nikada", to je siguran znak da ce se to dogoditi.