četvrtak 6. maj 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Karadžić: Sarajevo bilo vojno utvrđenje, ne miran grad

Karadžić: Sarajevo bilo vojno utvrđenje, ne miran grad

HAG – Bivši predsednik Republike Srpske optuženi dr Radovan Karadžić tvrdio je pred Haškim tribunalom da je Sarajevo 1992-95. bilo "vojno uporište, utvrđenje, a nikako miran grad koji su napadali neki divljaci", a svedokinja optužbe Fatima Zaimović to je negirala.

Unakrsno ispitujući Zaimovićevu, Karadžić je tvrdio, uz citiranje dokumenata Vojske Republike Srpske, da je u četvrtima oko bolnice Koševo - u kojoj je svedokinja radila - "sve vrvelo" od "5.000-6.000 vojnika", artiljerijskih položaja i minobacača Armije BiH, čije su komande bile i u "školama i vrtićima".

Zaimovićeva je uzvratila da o tome "pojma nema", rekavši Karadžiću: "Došla sam ovde da kažem koliko ste dece vi sa svojom vojskom ranili dole u gradu". Potvrdila je, međutim, da joj je sin bio u 105. brdskoj brigadi ABiH, za koju je Karadžić tvrdio da je delovala u okolini Koševa.

"Bio je regrutovan i morao je da ide, da brani zemlju, naravno... Ne znam gde je bila ta brigada", napomenula je svedokinja.
Na Karadžićevu tvrdnju da je Armija BiH "započinjala skoro svaku borbu" ofanzivama iz grada, delujući topovima i minobacačima i iz kruga bolnice Koševo, Zaimovićeva je odgovorila: "Gospodine Karadžiću, ja sam po ceo dan bila na klinici gde su bila ranjena deca, radeći pod nemogućim uslovima i nisam znala gde mi je glava od posla... Tu decu ste vi gađali kao da su glineni golubovi...
Imate li savesti, uništili ste i srpsku i hrvatsku i muslimansku decu. Vi ste opkolili Sarajevo i odozgo pucali i ubijali koga ste hteli... To sam došla ovde da vam kažem".
"Čistim izmišljotinama" svedokinja je nazvala i tvrdnje Karadžića da su "dželati" u bolnici Koševo na smrt prebijali srpske bolesnike.

Na početku unakrsnog ispitivanja, Zaimovićeva je Karadžiću rekla i da joj je "drago" što ga vidi "ovde, u sudnici".
Glavna medicinska sestra na odeljenju dečje hirurgije u bolnici Koševo, Zaimovićeva je u glavnom iskazu posvedočila da su stotine dece teško ranjene granatama i hicima iz snajpera bile dopremljene na to odeljenje 1992-95. Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za artiljerijske i snajperske napade na civile u Sarajevu, genocid nad nesrbima u Srebrenici i sedam drugih opština u BiH, zločine protiv čovečnosti i uzimanje međunarodnih talaca.
Suđenje Karadžiću biće nastavljeno danas.

Komentari

A da je mi pitamo, da nam kaze svedok, ko je ubio preko 30 000 Srba iz Bosne, ko je isterao iz muslimanske teritorije preko 500 000 Srba. Ko je ubio, zaklao oni 2400-5000 Srba u Sarajevo tokom rata, uglavnom civili, ko je ubio Srbe, u Bosanski Brod, Mrkonjic Grad, Kupres, Tuzla, Ozren, Srebrenica, Gorazde?