četvrtak 6. maj 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Bramerc u Beogradu 12. i 13. maja

Bramerc u Beogradu 12. i 13. maja

HAG - Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc (Serge Brammertz) posetiće Beograd u iduću sredu i četvrtak, 12. i 13. maja, najavila je u Hagu njegova predstavnica Olga Kavran.
Kavranova je rekla da će se Bramerc sastati sa predsednikom Republike Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i drugim zvaničnicima akcionog tima koji traga za beguncima.

"Tema tih razgovora biće, naravno, saradnja Srbije sa tužilaštvom", rekla je Kavranova.

Bramerc će Beograd posetiti u okviru svoje pripreme za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti UN. U izveštaju će oceniti i saradnju Srbije, uključujući i napredak u potrazi za optuženima koji su još na slobodi - Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem. Glavni tužilac će taj izveštaj 18. juna predstaviti Savetu bezbednosti u Njujorku, precizirala je njegova predstavnica.

Od Bramercove ocene saradnje Beograda zavisi da li će EU ratifikovati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Prema rečima Olge Kavran, glavni tužilac je prekjuče u Briselu o radu haškog tužilaštva, tekućim suđenjima i strategiji okončanja rada Tribunala razgovarao sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom (Stefan Fulle) i članovima evropskog parlamenta.

Ključne reči: