subota 6. mart 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Vlast "uči" novinare kako da pišu

VLADAJUĆA KOALICIJA OPTUŽILA MEDIJE ZA ZLONAMERNO IZVEŠTAVANJE I RUŠENJE UGLEDA PARLAMENTA

Vlast "uči" novinare kako da pišu

Nada Kolundžija i Dragoljub Mićunović naveli da im se ne dopada "ton teksta". Novinari kažu da ovako nešto nije viđeno ni u vreme Tita i Miloševića

BEOGRAD - Ni u vreme Slobodana Miloševića i Tita ovo nije bilo moguće, komentarisali su juče skupštinski novinari povodom konferencije za medija na kojoj su predstavnici vladajuće koalicije upozorili izveštače o načinu pisanja!

Stranke na vlasti su na konferenciji "Parlament i mediji", održanoj u Domu Narodne skupštine, protestovali zbog, kako tvrde, zlonamernog pisanja medija o troškovima putovanja parlamentarnih delegacija u inostranstvo. Povod je bio tekst u Večernjim novostima pod naslovom "U kofer spakovali 11 miliona" o troškovima skupštinskih delegacija koje su tokom 2009. putovali širom sveta. Političari su ocenili da takvo izveštavanje narušava ugled parlamenta.
Nada Kolundžija i Dragoljub Mićunović (DS) naveli su da je povod za konferenciju dosta "drastičan" i da im se ne dopada "ton teksta". Kolundžija je rekla da je međunarodna saradnja jedna od ključnih aktivnosti parlamenta i ocenila da se pisanjem koje degradira instituciju parlamenta onemogućava Skupština da ostvaruje svoju osnovnu funkciju - kontrolu rada vlade.
- Ako mediji vode kampanju protiv skupštine, to za posledicu ima nemoć parlamenta da vrši svoje osnovne funkcije - smatra Kolundžija i dodaje da će stati iza odbrane institucije ako neko zastupa privatne i lične interese i rastura instituciju. - Ako u tekstu kažete da je neko uzeo, inkasirao, stavio u kofer, to je zlonamerno - rekla je Kolundžija i dodala da svaka međunarodna poseta ima rezultat, navodeći primer posete parlamentaraca Holandiji i Hrvatskoj.

NUNS: Nedopustiv pritisak

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je juče protestovalo zbog neprimerenih optužbi da novinari zlonamerno izveštavaju iz Skupštine Srbije.
- Sazivanje konferencije za medije na kojoj se novinari 'uče' o tome kako treba da izveštavaju nedopustiv je pritisak na medije, kao i pokušaj poslanika da za lošu sliku koju javnost ima o parlamentu optuže novinare - navedeno je u saopštenju NUNS-a povodom posebne konferencija za novinare sazvane u parlamentu.
- NUNS smatra licemernim pravdanje poslanika da žele partnerski odnos sa medijima i podseća da je posao medija objektivno informisanje, a posao poslanika, posebno vladajuće koalicije, da se brinu o ugledu i dostojanstvu parlamenta - naveo je NUNS.

Dragoljub Mićunović rekao je parlament ima svoje međunarodne obaveze kao član raznih međunarodnih organizacija i da mediji ne odlučuju o putovanjima delegacija.
Novinarka Večernjih novosti Snežana Rovčanin rekla je da je tekst napisala na osnovu informacija dobijenih iz skupštinskih službi i da taj tekst nije imao nikakvu zlu nameru. Rovčanin je dodala da su za lošu sliku u javnosti o parlamentu odgovorni sami poslanici, a ne novinari.
Konferencija se ubrzo pretvorila u raspravu između poslanika i prisutnih novinara, u kojoj je bez razloga spomenut i Kurir. Novinarka Građanskog lista Jelena Jevremović negodovala je zbog sazivanja konferencija "na kojoj predstavnici vladajućih stranaka pokušavaju da drže lekcije novinarima kako će izveštavati".
Na ovu opasku, poslanica DS Vera Marjanović pitala je novinarku: "Zašto si se ti pronašla u ovome? Jesi li ti iz Kurira?!"
Pošto je dobila negativan odgovor, ova poslanica se povukla, a njena koleginica Nada Kolundžija je dobacila: "Jeste, ona je iz Kurira".
Suzana Grubješić iz G17 plus posle konferencije za novinare ogradila se od nastupa svojih kolega iz vladajuće koalicije, ocenjujući da povod za konferenciju, koju je ona i napustila, nije bio dobar. Od predstavnika opozicije niko nije prisustvovao pomenutom događaju.

Komentari

Ako iko narušava dostojanstvo Parlamenta, onda su to sami poslanici, nekad svojim činjenjem, nekad nečinjenjem, svakako bahatim i neodgovornim ponašanjem. Velikoj većini nedostaje elementarni osećaj odgovornosti za birače koje predstavljaju. Takvima mesto poslanika služi za ordinarnu pljačku ili stvaranje uslova za istu, svojim pajtosima raznih fela. Jednom rečju, dno dna. Opet kažem, čast jako retkim izuzecima među njima.

Mnogi poslanici ni ne mogu da narusavaju ugled Parlamenta kad nikad i nisu u Parlamentu.Pa zar onaj kicheraj sa gardom i crvenim tepihom nije urushavanje ugleda?Mozda i nije ali je smesno!!!More svi ste vec odavno zreli za govnjivu motku na chelu sa onim dinosaurusom Micunovicem.Smo njegovo prisustvo u Parlamentu je bruka.Senilni starkelja.O,Boze!!!!!