subota 6. februar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Rambuje - uvod u bombardovanje

Navršava se 11 godina od početka Međunarodne konferencije za Kosovo

Rambuje - uvod u bombardovanje

BEOGRAD - Navršava se 11 godina od početka Međunarodne konferencije o rešavanju kosovske krize, održane u zamku Rambuje kod Pariza, čiji je neuspeh rezultirao bombarovanjem SR Jugoslavije, povlačenjem srpskih snaga bezbednosti sa Kosova i Metohije i uspostavljanjem privremene administracije UN u toj pokrajini.

Inicijator tronedeljnih razgovora o Kosovu i Metohiji bila je Kontakt grupa, dok su međunarodni posrednici bili Kristofer Hil (SAD), Boris Majorski (Rusija) i Volfgang Petrič (EU). Trinaestočlanu srpsku delegaciju u Rambujeu predvodio je tadašnji potpredsednik vlade Ratko Marković, a delegaciju kosovskih Albanaca jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači, koji je sada kosovski premijer.

Delegacija Beograda odbila je da "direktno razgovara s teroristima", pa se u dvorcu Rambuje pregovaralo iz različitih prostorija, pisanim porukama, preko posrednika, takozvanom "šatl diplomatijom".
Albanska strana je potpisivanje ponuđenog sporazuma čiji je autor bila Kontakt grupa uslovljavala referendumom o samoopredeljenju, a zvanični Beograd je odbijao dolazak stranih trupa, kao i referendum o samoopredeljenju.
I srpska i albanska strana su poslednjeg dana konferencije, 23. februara, uslovno prihvatile sporazum o Kosovu i Metohiji.
Srpska delegacija načelno je prihvatila politički deo - široku autonomiju Kosova, ali je izričito odbacila vojni aneks sporazuma čija bi primena praktično značila okupaciju i ograničenje suvereniteta SRJ.
Novi srpsko-albanski samit počeo je 15. marta u centru "Kleber" u Parizu, ali je posle nekoliko dana i taj pokušaj propao. Devet dana kasnije, 24. marta, NATO je otpočeo bombardovanje SRJ.
Bombardovanje SRJ okončano je 9. juna 1999. potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, koji je predviđao povlačenje jugoslovenskih snaga bezbednosti sa Kosova i razmeštanje međunarodnih snaga.

Komentari

Okrece se kolo srece. Zakucace mecka i pred njihova vrata. Doci ce im glave njihovi kolonisti.

Ovo je samo deo istine o Rambueu .Sve novine sveta su pisali da su Amerikanci trazili totalnu kapitulaciju Jugoslavije.Takodje da imaju pravo na :besplatan prevoz , telekomunikaciju , da njihovi vojnici ne podlezu nasen zakonu , besplatno lecenje , besplatne komunalije , sve besplatno .Naravno da delegacija nije prihvatila teko nesto.Tek tada bi znali sta znaci biti gladan a da ne pricam o prosirenju polnih bolesti , narocito SIDA.Vojnici su vecinom teski kriminalci koji su dobili "slobodu" a li pod uslovom da postanu vojnici.Ja ndan danas imam iz novina isecaka gde je pisalo od reci do reci sta se tda od Srbije trazilo ali je brzo clanak bio zabranjen..Bilo sta da se uradilo ne bi valjalo za Srbiju jer sve ovo je za buducu okupaciju i kontrolu nad Rusijom ali tu ce da polome zube.Zato Srbija treba da pazi sa kime se druzi da ne bi bila u sastavu vojske koja ce napasti Rusiju a sta ce posle kraha Amerike i trabanta doci , bole da covek ne misli.