subota 6. februar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Pelevića optužuju za zločine u Zvorniku

Pravni tim Vojislava Šešelja podneo krivičnu prijavu protiv Borislava Pelevića

Pelevića optužuju za zločine u Zvorniku

Pelević: Šešelj je pri odlasku u Hag rekao da se čoveku u zatvoru svest pomuti, bojim se da se pretvorio u Natašu Kandić

BEOGRAD - Naprednjaka Borislava Pelevića njegovi dojučerašnji partijski saborci iz SRS optužuju da je saučesnik u ratnom zločinu počinjenom u Zvorniku 1992. godine!
Radikali tvrde, a to su potkrepili krivičnom prijavom na 300 strana kucanog teksta i ilustracija, da je Pelević 9. aprila 1992. boravio u Zvorniku, u kome su se u to vreme dešavali brojni zločini. Prijavu je juče podneo pravni tim za odbranu Vojislava Šešelja, a predmet je dodeljen Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

- Mnogobrojni svedoci koji su prodefilovali sudnicom Haškog tribunala tvrdili su da su za zločine u Zvorniku počinjene 9. aprila 1992, koji se stavljaju na teret Vojislavu Šešelju, odgovorni pripadnici Srpske dobrovoljačke garde. Prema izjavi samog Borislava Pelevića, koji je u to vreme bio zamenik komandanta, on je toga dana bio u Zvorniku. U interesu istine je da Tužilaštvo za ratne zločine utvrdi da li postoji dovoljno indicija da se pokrene krivični postupak - poručuju iz SRS.
Da je prijava stigla na adresu Tužilaštva za ratne zločine Srbije, potvrđuje portparol ovog tužilaštva Bruno Vekarić.
- Dobili smo prijavu i postupićemo po njoj. To znači da će navodi iz nje biti detaljno provereni i proučeni - kaže Vekarić, ne želeći dalje da komentariše ovaj slučaj.

Statistika Tužilaštva
Prema statistici Tužilaštva za ratne zločine napravljenoj pre nedelju dana, u predmetu "Zvornik 1 - Slavković i ostali (3)", izrečene su pravosnažne presude na 24 godine zatvora. Predmeti "Zvornik 2 - Grujić, Popović (700 žrtava)" i "Zvornik 3 - Savić, Ćilerdžić (dve žrtve)" pred Većem su za ratne zločine.


Kako nezvanično saznajemo, prijava radikala na oko 300 strana već je prosleđena zameniku tužioca za ratne zločine. U kom periodu će on postupiti po njoj, zavisi od valjanosti podnetih dokaza.
Borislav Pelević daje svoje viđenje svega.
- Šešelj je pri odlasku u Hag rekao da se čoveku u zatvoru svest pomuti. Bojim se da se ovde o tome radi. Razumem ja njega, i žao mi ga je. Žao mi je što se pretvorio u Natašu Kandić. Želim da se što pre vrati svojoj deci. Prijava protiv mene je pokušaj da se očuva SRS, a naškodi SNS - ističe Pelević i nastavlja:

- Garda je bila tamo, ali se isto veče povukla. Izgubili smo dva borca i prepustili teritoriju. Ja sam 29. marta, kada sam bio oficir, a ne zamenik komandanta, poslat u manastir Krka kod Knina, jer su ga Hrvati napadali. Tamo je bio smešten vladika Nikolaj, koji je ranije stolovao u Šibeniku. On može da posvedoči da sam tu bio do kraja aprila. Tokom boravka tamo obučavao sam bogoslove u borilačkim veštinama i čuvao manastir sa još četiri vojnika. Imam 150 svedoka da u periodu za koji me terete nisam ni bio u Zvorniku - objašnjava Pelević, koji tvrdi da će se staviti na raspolaganje Tužilaštvu za ratne zločine za sve što ih interesuje.

Komentari

Nisam fan ni Pelevica ni naprednjaka, a ni tigrova, ali ono sto sam vidio u Krajini mogu da kazem da je Pelevic vitez kakvi su davno nestali sa ovih prostora.

Smesno je videti kako jedna partija poput SRS, vrsi harakiri ili politicko samoubistvo.