ponedeljak 5. decembar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tadić i Dačić na kongresu SDP u Berlinu

Tadić i Dačić na kongresu SDP u Berlinu

BERLIN - Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić i zamenik premijera i predsednik Socijalističke partije Srbije prisustvovali su u Berlinu kongresu Socijaldemokratske partije, najstarije i najjače nemačke opozicione stranke.

Ivica Dačić rekao je da rukovodstvo Socijaldemokratske partije smatra da Srbija treba da dobije kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Predsednik poslaničkog kluba socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Martin Šulc obavestio nas je da će razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel kako bi se još jednom razmotrio zajednički stav koji se priprema za sednicu Saveta EU 9. decembra", rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da je njegov zaključak da "očigledno na nemačkoj političkoj sceni postoje različita gledišta na pitanje proširenja EU, pa samim tim i na pitanja odobravanja ili neodobravanja kandidature za članstvo u EU".

"S tim u vezi, sigurno je da će i u narednim danima biti neizvestan konačni ishod kada je reč o stavu Nemačke. Iz izjave Merkelove može se videti da je taj stav trenutno negativan", ocenio je Dačić,prenosi RTS.

Inače, kongres je otvorio bivši nemački kancelar Helmut Šmit, upozorenjem da Evropi preti opasnost da bude marginalizovana ukoliko u narednih deset godina unutar Evropske unije ne bude saradnje.

"Evropska unija ne sme da postane puka alijansa država. Ona treba da bude mnogo više od toga. Ona treba da bude alijansa država koje se dinamično menjaju, a socijaldemokratske snage treba da pomognu da EU iskoristi svoje potencijale", rekao je Šmit.

U govoru posvećenom odnosima Nemačke i EU i prevazilaženju ekonomskih izazova sa kojima se suočavaju, Šmit je istakao da je posebno potrebno obratiti pažnju na to kakva je i kakva treba da bude uloga Nemačke u procesu evropskih integracija.

"Učešće Nemačke u rešavanju liderske krize u Evropi ne treba da se svede na slogane, već treba da se bazira na aktivnijoj ulozi u organima EU", rekao je Šmit.

Šmit je pozvao sve zemlje EU koje su u evrozoni da izvrše reviziju fiskalnih tržišta kako bi se očuvao evro.

Učesnicima se obratio i norveški premijer Jens Stoltenberg, sa kojim je na marginama skupa, razgovarao predsednik Tadić.

Predsednik Tadić u subotu je učestvovao na međunarodnoj konferenciji u organizaciji SPD na panelu pod nazivom "Jaka socijaldemokratija za jaku Evropu".