utorak 5. jul 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Popović: Spas je u programu DSS

Popović: Spas je u programu DSS

BEOGRAD - Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Nenad Popović izjavio je da Vlada Srbije za tri godine nije ispunila nijedno obećanje i pozvao Vladu da prihvati program DSS-a za privredni i ekonomski oporavak zemlje.

"Ništa nisu ispunili. Obećali su 100.000 novih radnih mesta, a imamo 500.000 manje zaposlenih. Obećali su milijarde dolara novih investicija, a zemlja se u poslednje tri godine zadužila za više od tri milijarde evra. Obećali su građanima 1.000 evra od akcija, građani to nisu dobili", rekao je Popović na konferenciji za novinare povodom tri godine rada Vlade Srbije.
Popović je rekao da zato DSS kao odgovorna opoziciona stranka, koja brine o Srbiji i njenim građanima, Vladi predlaže da prihvati inicijativu DSS za hitan oporavak privrede.
"Program DSS-a nazvali smo "5 I" - industrijalizacija, inovacije, investicije, izvoz i institucije. Industrijalizacija je neophodna zbog novih radnih mesta u proizvodnji, jer samo 300.000 zaposlenih radi u direktnoj proizvodnji, a potrebno je da više od 60 odsto zaposlenih radi u primarnom sektoru proizvodnje i zato su neophodne hitne investicije u realni sektor", rekao je Popović.

Dodao je da su inovacije potrebne da bi mladi ostali u Srbiji i radili u proizvodnji u domaćim preduzećima, i da se zato DSS zalaže za sistem obrazovanja koji podrazumeva da više od 50 odsto završenih studenata bude sa tehničkih fakulteta.

"Za sve to su potrebne investicije od najmanje pet milijardi evra u naredne tri godine u četiri ključne privredne grane - građevini, poljoprivredi, infrastrukturi i energetici - koje direktno ili indirektno pokreću 95 odsto srpske privrde, i omogućavaju zapošljavanje gotovo celokupnoj radno sposobnoj populaciji", naveo je Popović. Zato je, kako je rekao, potrebna orijentacija na izvoz za koji su potrebna ulaganja u domaća preduzeća i u direktnu proizvodnju izvozno orijentisanih preduzeća i zato moraju da im se obezbede krediti.

"Danas je i kurs direktno protiv izvoznika i domaće privrede i jedino pomaže uvozničkom lobiju", dodao je Popović. Naveo je da su potrebne i institucije, a to su razvojna i izvozna banka koje će omogućiti novu industrijalizaciju Srbije i novi ekonomski rast u poređenju sa zemljama u okruženju. Na pitanje da li kao poslodavac zapoljšava radnike u proizvodnji, kolike su im plate i da li su redovne, Popović je odgovorio da zapošljava više od 1.000 radnika u proizvodnji koji, kako je rekao, "naravno, primaju redovne plate", ali nije naveo iznos prosečnog primanja u njegovim firmama.

Komentari

Ako pojedinci iz nekih stranaka hoce da pricaju o tome kako pokrenuti ekonomiju , neka pogledaju Nemacku pa ce videti da tamo fabrike rade i da je industrija nosilac uspesne ekonomije. Vecina od njih nikad nije radila u nekoj fabrici nit u poljoprivredi vec su nesto nabubali iz knjiga , i zive na grbaci radnika i seljaka. Ako hoce nesto da nauce o tome neka dodju u EI - Nis pa ce im tehnolozi objasniti sta treba uraditi da se pokrene proizvodnja u fabrikama.