utorak 5. jun 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dodikov uticaj na formiranje Vlade Srbije nije beznačajan

Dodikov uticaj na formiranje Vlade Srbije nije beznačajan

Potencijalni kandidat buduće vladajuće koalicije LDP nema simpatije SPS-a, pre svega zbog odnosa prema Kosovu i RS, a da je dodatno opterećenje takvoj koaliciji dao i predsednik RS Milorad Dodik, izjavom da neće sarađivati sa vladom u kojoj je LDP

BEOGRAD - Zvanična Banjaluka nije beznačajan akter na političkoj sceni Srbiji i moguće je da će stavovi Milorada Dodika uticati na sastav nove Vlade Srbije, preneo je nemački državni radio "Dojče vele" (DW).

Primećujući da pregovori DS i SPS o Vladi već nekoliko dana tapkaju u mestu, iako je "matematika na njihovoj strani", DW navodi da potencijalni kandidat buduće vladajuće koalicije LDP nema simpatije SPS-a, pre svega zbog odnosa prema Kosovu i RS, a da je dodatno opterećenje takvoj koaliciji dao i predsednik RS Milorad Dodik, izjavom da neće sarađivati sa vladom u kojoj je LDP.

DW podseća i da lider DS Boris Tadić, prema pisanju beogradskih medija, nikako u koaliciji ne bi želeo URS, jer je veoma nezadovoljan kritičkim izjavama lidera te koalicije Mlađana Dinkića na račun dosadašnje vlade i samog Tadića.

Po mišljenju predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava Sonje Biserko, "čitav taj spor razvoj događaja oko formiranja nove vlade govori nam da je vlada DS-SPS veoma neizvesna".

"Postoje, dakle, ogromni pritisci da se vlast preda naprednjacima, i tu očito postoji puno, da ih tako nazovem, podzemnih akcija i pritisaka da se isključivanjem LDP-a otkloni mogućnost pravljenja jedne takve opcije (DS-SPS). Ta opcija bi inače bila poželjna za Srbiju u jednoj ovakvoj političkoj situaciji. Mislim da EU takođe insistira na jednoj takvoj opciji, i da bi to bio neki balast za ovu situaciju u kakvoj sada jesmo nakon pobede Nikolića", kaže Biserko za DW.

Lider LDP Čedomir Jovanović kaže kako neće dozvoliti da Banjaluka diktira politički život u Srbiji, ali Sonja Biserko smatra da je više nego jasno da su Banjaluka i RS deo političke scene Srbije:

"To je više nego jasno, i to ne samo sada, nego i sve ove godine. I na tome je rađeno vrlo strateški, i vrlo se radilo na njenom uključivanju u taj ekonomski i kulturni prostor. Prema tome, ona nije neki beznačajan akter na toj sceni. Preko nje se ide na neke pritiske, i na to su reagovali i neki političari u Srbiji, međutim, ona jeste deo i te, da tako kažem radikalnije strane srpske političke scene", dodaje Biserko.

Politički analitičar Vladimir Goati kaže da je sasvim moguće da je protivljenje ulasku LDP u vladu principijelne prirode, ali da ipak nije siguran u "toliku principijelnost domaćih političara".

S obzirom da je konsultacije o vladi započeo i novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Goati ne isključuje mogućnost da se priča okrene u pravcu SNS kao stožera buduće vlade: "I da je ona spremna na davanje većih koncesija tom jezičku na vagi, kakav sada predstavlja SPS koalicija, ukoliko te tri partije koje je čine SPS, Jedinstvena Srbija (JS) i Partija ujedinjenih penzionera (PUPS) ostanu homogene; jer, nisam siguran da će ona u tom sastavu i opstati."

S obzirom i na nivo ličnih odnosa bivšeg predsednika Srbije Tadića i predsednika RS Dodika, sasvim je moguće da stavovi Banjaluke utiču na sastav buduće vlade, ocenuje Goati. Tome bi trebalo dodati i nepredvidljivost poteza koje vuče Milorad Dodik, kaže Goati i zaključuje:

"Ja ne summnjam da bi on bio spreman i na tako nešto, čak i ako bi to činio na vlastitu štetu, odnosno na štetu i RS. Ali, kažem, tu su u igri još i neki drugi interesi, pre svega oni koji dolaze iz međunarodne zajednice, tako da ćemo konačni efekat videti tek kada bude izglasana nova vlada."