petak 5. mart 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Delimustafić: Ganić rukovodio masakrom

BIVŠI MINISTAR POLICIJE BIH PRED SUDOM JE 2002. GODINE POTVRDIO KO JE NALOGODAVAC ZLOČINA

Delimustafić: Ganić rukovodio masakrom

Alija Delimustafić: "Ejup Ganić i Hasan Efendić rukovodili ubistvom vojnika".

BANJALUKA - "Ejup Ganić i Hasan Efendić rukovodili su ubistvom vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici", rekao je u iskazu pred Vojnim sudom u Beogradu nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić, objavio je juče banjalučki Glas Srpske!
Ova izjava Delimustafića data je još 2002. godine.
- Ejup Ganić je 3. maja imenovao Odbor za razmenu predsednika države i komandanta Druge vojne oblasti. Ganić je bio u ulozi vrhovnog komandanta vojske, kao predsednik Predsedništva, dok su Hasan Efendić, Sefer Halilović, Mustafa Hajrulahović zvani Talijan, Zaim Backović zvani Zagi, Jovan Divjak, Fikret Muslimović i Kerim Lončarević bili njegovi pomoćnici - stoji u Delimustafićevom iskazu.

Dalje se navodi da je štab stalno dežurao u Predsedništvu BiH u kojem su bili  Ejup Ganić i Hasan Efendić, dok je Zaim Backović operativno upravljao  Hajrulahovićem, koji je rukovodio svom operativom (Beretkama i Patriotskom ligom), a pomagali su mu Divjak, Sefer Halilović, Kerim Lončarević.
- Sve vreme zajedno sa Ganićem u Predsedništvu bio je sin Alije Izetbegovića, Bakir Izetbegović - rekao je Delimustafić u svojoj izjavi od 29. januara 2002. vojnom istražnom sudiji u Beogradu, u okviru istrage u predmetu KI 651/93. Tužilaštvo za ratne zločine predmet "Dobrovoljačka" preuzelo je od Vojnog suda.
Zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu počinjen je 3. maja 1992. godine. U komandi Vojske u Lukavici za to vreme bio je zarobljen muslimanski lider i predsedavajući Predsedništva BiH Alija Izetbegović.

Masakrirani vojnici

U Dobrovoljačkoj ulici ubijeni su pukovnici Budimir Radulović, Gradimir Petrović i Boško Mihajlović, potpukovnik Boško Jovanić, kapetan prve klase Marko Labudović, poručnici Ivica Cvetković, Nihad Kastrati i Obrad Gvozdenović, stariji vodnik Kazafer Rotić, desetar Ivica Simić i vojnici Momir Mojsilović, Stevo Ritan, Vlastimir Petrović, Zoran Gajić, Robert Kočić, Nebojša Jovanović, Goran Divović, Slobodan Jelić, Predrag Cerović, Miodrag Đurović, Srećko Jovanić, Branko Popović, Dragan Vitković, Zdravko Tomović i Perica Nović, te građansko lice na službi u JNA Normela Šuko. Ranjeno je i dvadesetak pripadnika JNA.

U sporazumu između JNA, Unprofora i rukovodstva u Sarajevu, tačnije Ganića, dogovoreno je da se na bezbedan način evakuiše Druga vojna oblast sa Bistrika, a da se oslobode Izetbegović, njegova pratnja, u kojoj su bili njegova kćerka Sabina i aktuelni lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.
Međutim, vršilac dužnosti predsedavajućeg Predsedništva Ejup Ganić i komandant Teritorijalne odbrane Hasan Efendić odlučili su da se propusti samo vozilo u kojem se nalazi Izetbegović i komandant Druge vojne oblasti general Milutin Kukanjac, a da se ostatak kolone u povlačenju preseče i napadne iako je Izetbegović dao drugačije obećanje.
General u penziji Dušan Kovačević tvrdi da su direktnu naredbu za napad na kolonu dao Ganić i Efendić.
- On (Ganić) naredio je svojim potčinjenima da se Dobrovoljačka blokira i da nas sve pobiju. Ganić je tada rekao - Zapaliti i pobiti, niko neće proći pre dolaska UN - naveo je Kovačević, koji se i sam nalazio u vojnoj koloni.

Komentari

Svih ovih godina nije mi jasno zasto su visoki oficiri JNA dozvolili da kolona vojnika ide iza a ne ispred vozila u kome se nalazio Izetbegovic.Mislim da bi za ovo trebalo da odgovara tadasnji general Kukanjac za koga mi nije jasno kako je dobio cin generala kada nije mogao da predvidi razvoj situacije koji je doveo do masakra.Ili je mozda gledao da samo sebe izvuce?

Zvonko, kako se ja secam UN vojnici su isli na celu i kraju kolone u pretnji vojnika i oficira JNA. Onis u bili garant da ce proci sve kako trebe. I kao uvek kad su Srbi u pitanju jednostavno su zazmureli na oba oka i zatisnuli usi da nista ne vide. A osecanja takvi nikad nisu ni imali. Ne branim niti amnestiram gen, Kukanjca ali ako je neko preuzeo obavezu da bude garant necemu, a pogotovo garant da neko ne bude kukavicki ubijen taj snosi svu odgovornost. Tako su pod okriljem UN vojnika i u Srebrenici, bratuncu i okolnim mestima mudzahedini i balije pod komandom Nasera Olica klali i ubijali Srbe i poplali svi imovinu. Nisu gledali da li su zene, deca ili starci u pitanju. E to je genocid. I pitam se od kud zenama muslimankama iz Srebrenice pravo da nesto zahtevaju od Svetske zajednice, da kazne i osude samo Srbe, a da ne kazu da su njihovi suplemenici i najgori muslimanski olos koji se svuda proganja u Svetu (mudzahedini) ubijali neduzne, Tuzla, Sarajevo, Bratunac. to li je ta pravda njihova koju traze sa svoje, Njihovi su imali izbor u Srebrenici. mogli su da se izvuku pre nego sto je usla srpska vojska u nju. ali ne. oni su ostali i sakrili se pod suknje, dimije, svojih zena i dece u UN kampove....Ali svako to vec zna... Samo veceg cinizma od strane muslimana nisam video. Evo i juce musliman kriminalac ubio policajca srbina. A drugi policajac u patroli u kolima, musliman takodje, nije mogao da vidi sta taj radi. Ili mu je mozda i pomogao i da ubije i da pobegne. Dao mu odredjeno vreme da se izgubi pa pozvao stanicu i hitnu pomoc. A granica sa Kosovom je tu blizu. vec je taj tamo zbrisao. Neka dacic i ostali iz policije dobro sagledaju celu pricu.

U potpunosti se slazem sa Slavkom, ali, na zalost, zna se kako smo prolazili kad god smo se oslanjali na drugog da nam pomogne.Kako su prosli Srbi iz Krajine koje su trebali da brane stranci.Ili Srbi sa Kosova i Metohije, medju koje i ja spadam.Slaba nam je uteha sto su drugi trebali da nas brane, ali nisu. Jedino je Mladic sam branio Srbe, pa ga zato sad ceo svet juri, ukljucujuci, na zalost, i nasu aktuelnu vlast.

Ima ona stara: "Koga su zmije ujedale, i gustera se boji".
Recimo, kada je JNA "mirno" napustala kasarnu "Marsal Tito" u centru Sarajeva, Ratko Mladic je to iskoristio i za tih par sati zauzeo i Grbavicu 2 koju do tada Srbi nisu drzali??.
Zato me ni ne cudi sto su ovi pobijeni jer su mnogi svedocili bili prisutni "mirnoj" predaji kasarni u Doboju, Prijedoru, Foci,...
Jednostavno ih je JNA predala vojsci RS. a to je nameravala i u Sarajevu i u Tuzili ali je osujecena i sada kuka Zar ste zaboravili da je JNA predala RSu aerodrom Mahovljani sa 15 mlazih aviona, li je aerodrom Izacic kod Bihaca unistila !!

Ејуп Ганић је први БХ политичар кога је званични Бг примио у посјету и простро му црвени тепих након рата, командант хрватске авијације Антон Тус је 2002-3 протествовао због отпуштања кћерке у просторијама Беобанке на Зеленом венцу ( човјек је командовао бомбардовањем избјегличких колона 95 у току Олује), породице свих виђенијих муслиманских крволока су без имало страха од одмазде живјели и још увијек живе у Србији, али су зато у том истом Бг ликвидани кћерка Младића, жена и дијете његовог пратиоца...., питање је, докле ће се званични Бг ''курвати'' на рачун жртава прекодринских Срба, и на том конту кооперативности скупљати поене код западњака. Тотално небитно дали је то Слобин или Борисов званични Бг. Зашто Бг не процесуира огроман број србијанских држављана који су починили највеће злочине над босанским Србима диљем цијеле БиХ. Ако може процесуирати ''Жуте осе'', ''Шкорпионе'' и остале, уз оправдање да на тај начин скида одговорност са српског колективитета, дали то значи да се држава Србија ''солидарише'' са злочинима које су њени држављани починили над прекодринским Србима? До сада ни један санџачки злочинац није досад суђен и пресуђен у Бг. И напомена на коментар о Фочи, Добоју, Приједору...., итд., да је ту ЈНА ''коло'' водила, Срби би били почишћени са тих терена заувијек, него срећом није. Та мјеста и јесу свијетли примјери како се треба разрачунати са потурченом алашом која је и Андрићу дала толико материјала за његове књижевне бравуре.