subota 5. februar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Status kandidata zavisi od izveštaja Bramerca

Status kandidata zavisi od izveštaja Bramerca

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da će predstojeći izveštaji glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca biti od ključne važnosti za dalji tok evrointegracija, jer se bez njegove konstatacije da Beograd u punoj meri sarađuje sa tim sudom ne može računati na sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Đelić je izjavio da puna saradnja sa Haškim tribunalom ostaje ključni uslov evrointegracija Srbije, i da bi najbolji, ali ne i jedini, način da se ta saradnja dokaže bio hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Nedelje koje dolaze i Bramercova predstojeća poseta u februaru jesu od prvoklasnog značaja kako bi već njegov junski izveštaj bio pozitivan, jer će se na bazi njega pisati mišljenje Evropske komisije, a onda će onaj sledeći u decembru biti odlučujući, jer to je momenat kada će zemlje članice odlučivati da dodele ili ne dodele status kandidata Srbiji", rekao je Đelić.

U ovome trenutku, Bramerc, prema Đelićevim rečima, smatra da Srbija ne alocira dovoljno resursa u potragu za optuženicima, da ne postupa dovoljno brzo i kompletno po njegovim preporukama, te da Beograd u tim okolnostima ne može dobiti pozitivnu ocenu saradnje, i taj stav je preneo evropskim poslanicima.

"Ova vlada je kroz rad, posvećenost i političku volju dokazala evropskim partnerima da ima punu saradnju sa Haškim tribunalom, tonovi koje čujemo od gospodina Bramerca u poslednjih nekoliko nedelja manje su povoljni ali na nama je da to promenimo u nedeljama koje dolaze", rekao je Đelić.

Kada se govori o haškoj prepreci u procesu evrointegracija, mora se, kako je istakao Đelić, imati na umu da nije reč o uslovu na kojem insistira jedna država ili grupa zemalja, već da je to zahtev EU, što pokazuje i rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj je puna saradnja sa Haškim tribunalom locirana kao ključni uslov za dobijanje statusa kandidata.

Osvrćući se na ostale uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, Đelić je rekao da je Srbija u prvom polugodištu, odnosno zaključno sa junom, mora da usvoji sve potrebne zakone, a da do prvog septembra mogu da se prave još neke manje intervencije po zahtevima Evropske komisije.
Od suštinske je važnosti, prema njegovim rečima, da 12. oktobra Srbija dobije dovoljno dobro mišljenje Evropske komisije na osnovu kojeg bi se potom upustila u diplomatsku ofanzivu kako bi zadobila i podršku svake od zemalja članica EU.

Komentari

"Staus kandidata " na koji se stalno pozivas zavisi od nas, a ne od Bramerca, Samo ti to ne razumes.A i sta te briga, onda nebi mogao da krades i da se bogatis tako osiono i bezocno kao u ovoj nesretnoj Srbiji. Ulazak u evropsku zajednicu ne odgovara ljudima poput tebe, jer se tamo zna red. Naravno to mnogima u ovoj zemlji ne odgovara. I ti i Dinkic ce te odgovatrati kad tad.
Sti ce te jauk miliona gladnih i ocajnih ljudi. Bio sam clan DS kada si bio skolarac. Nadao sam se i verovao u istinu i pravdu. Kako sam ispao naivan. Gde je Zoran da te vidi sada sta pricas i kako se ponasas. Drzava se sluzila otetom imovinom 60 god i ti sada hoces da moju dedovinu stavis na ledja celom narodu i izjednacis sa penzijama, platama iz budjeta. Znaci nova otimacina i pljacka vec ojadjenog naroda. STIDI SE DJELICU.

Ne lazi, to zavisi od vas dahija , dali cete uhapsiti Mladica ili ne.