petak 5. februar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Vejvoda: Dobra saradnja u regionu

Vejvoda: Dobra saradnja u regionu

BEOGRAD - Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda je ocenio da je saradnja zemalja regiona bolja od slike koju u javnosti stvaraju "površinske turbulencije".

- Na to ukazuju nivo i intenzitet saradnje u raznim oblastima - od ekonomije do kulture, i predviđam da će regionalni odnosi u ovoj godini biti još bolji. Za dobre regionalne odnose ispunjene su dve najvažnije pretpostavke: želja svih zemalja jugoistočne Evrope da uđu u EU i stav svih demokratski izabranih lidera da probleme rešavaju mirnim putem, diplomatskim sredstvima i na institucionalan način. Haški tribunal se i dalje nadvija nad našim glavama i dok se ta hipoteka ne skine, nećemo imati otvoren put. Teško je proceniti da li ćemo dobiti upitnik tokom španskog predsedavanja EU - rekao je Vejvoda i objasnio da će to najviše zavisiti od izveštaja glavnog tužioca tribunala Serža Bramerca, koji će biti podnet u junu.

Vejvoda je ukazao da je, zbog ekonomske krize, poverenje u vlade, banke i međunarodne finansijske organizacije izazov u celom svetu, te i u Srbiji jer se ljudi suočavaju sa nezaposlenošću i nedostatkom perspektive.