petak 5. februar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbi odbacili Fejtov plan

Srbi odbacili Fejtov plan

KOSOVSKA MITROVICA - Učesnici Sabora Srba sa Kosova i Metohije, koji je održan u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zatražili su od državnih vlasti da rade na jačanju srpskih institucija u pokrajini i da tako pokažu NATO, Kforu i Euleksu da one nisu paralelne.

- Sabor Srba sa Kosova i Metohije kategorički odbacuje antisrpski plan Pitera Fejta i Hašima Tačija o takozvanoj "integraciji severnog dela Kosova i Metohije" i očekuje da vlast u Beogradu, ne samo retorički, nego stvarno brani srpske nacionalne interese u južnoj srpskoj pokrajini - navodi se u jednom od zaključaka Sabora.

Takođe je zatraženo da vlast u Beogradu jasno pokaže da im je teritorijalni integritet i suverenitet važniji od evroatlantskih integracija.
Saboru, koji je organizovala Skupština Zajednica opština Kosova i Metohije, prisustvovalo je oko 200 Srba, a podršku su im pružili i poslanici opozicije iz Skupštine Srbije Dragan Todorović, Miloš Aligrudić i Velimir Ilić, kao i episkop raško-prizrenski Artemije.

Ključne reči:

Komentari

U svemu ovome jedno nije mi jasno. Sve drzavne strukture Srbije, politcke stranke i druge institucije kazu da je Kosovo neutudjivi deo Srbije. Medjutim, gospoda sa severne Mitrovice nece da se integrisu sa ostalim delom Kosova, u stvari hoce da se otcepe od Kosova i da se pripoje Srbiji. Uostalom tamo funkcionisu paralelne institucije Srbije i mislim da oni na takav nacin rada protiv vekovnih interesa srpske nacije i od Kosova podizu ruke. Njima je u interesu samo to da njihovo selo, njihova opstina, njive, livade budu u Srbiji a za ostale "kud koji mili moj".