petak 5. februar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Džudžević pisao Cvetkoviću

Džudžević pisao Cvetkoviću

NOVI PAZAR - Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević obavestio je premijera Mirka Cvetkovića da se tom veću obratio veliki broj građana, pripadnika bošnjačke nacionalne manjine, sa izjavama da im se krše osnovna ljudska i manjinska prava zagaratnovana Ustavom, zakonima i međunarodnim standardima.

U pismu premijeru, dostavljenom i medijima, Džudžević od premijera traži da, u okviru njegovih nadležnosti, preduzme odgovarajuće mere, kako bi se Bošnjacima u Srbiji omogućilo da uživaju sva zagarantovana prava.

Džudžević navodi da najviše primedaba ima da u sandžačkim opštinama, u klasifikaciji nacionalnosti ne postoji nacionalnost Bošnjak, uz podsećanje da se, prema poslednjem popisu stanovništva sprovedenom u Srbiji 2002. godine, 136.087 građana izjasnilo kao Bošnjaci.

On tvrdi i da se u sandžačkim opštinama nova lična karta izdaje samo na ćiriličnom pismu, mada su u tim opštinama u ravnopravnoj službenoj upotrebi bosanski jezik i latinično pismo.

Komentari

"On tvrdi i da se u sandžačkim opštinama nova lična karta izdaje samo na ćiriličnom pismu, mada su u tim opštinama u ravnopravnoj službenoj upotrebi bosanski jezik i latinično pismo."

Матрењи језик Бошњка се зове босански. У Правопису босанског језика се наводи да је и ћирилица стандардно писмо тог језика.

Право је сваке државе да призна или не призна неку другу државу, националност или језик. Србија нема много разлога да призна име Бошњак, кад за грађане вероисповести има већ дуго реч муслиман (као што за Виену има назив Беч, за Албанце назив Шиптари ..., што је нормална појава у свим језицима), а вера нигде није основа за нацију, па немамо ни Католичку, Православну, Хиндуистичку и друге нације. Тзв. бошњачки језик је српски језик, то сви знамо, и нити наука о језику, нити држава Србија немају никакву обавезу да га признају за посебан језик.Таквим глупостима се не баве ни Америка, Канада, Аустралија, Нови Зеланд .... (енглески језик), ни Аустрија и Швајцарска (немачки), ни јужноамеричке државе (шпански и португалски). Национални и верски комплекси није добро лечити на такав начин, јер свака лаж и неправда на крају произведу нешто лоше.

Kao prvo Bosanski jezik je mnogo stariji od srpskog jezika sto ima dokaza .Ako si cuo bosansko pismo i bosanska drzava postojali su pre no sto se i za srbe znalo .Ali ko ce vama kompleksiranim dokazat da je to tako i onako rvrdi te d ste nebeski narod, pa vas i zato slabo ko i vise razumije.

Да, да, ево видим из Вашег коментара колико се Ваш језик разликује од мога. Е, сад или сам ја несвесно писао на бошњачком :.), или сте Ви свој коментар ипак написали на српском. Нема треће,. сем да што пре научите свој матерњи јордански или авганистански, по избору. Паметни су могли нешто да науче од Меше Селимовића, Емира Кустурице и бројних других људи од интегритета који своју веру нису хтели, следећи комуниситчку идеологију, да прихвате као нацију, већ су или оно што су им и ближи преци, Срби мухамеданске вероисповести, или су прешли у православље, веру својих даљих предака.

А откуд вам онда српска презимена и приче предака о српском пореклу? Отац мог друга Решада из основне школе је увек говорио да су они Срби муслиманске вероисповести. Од петоро деце, један син, млађи, се још осамдесетих година крстио и оженио се православком, и сада је срећан и породичан човек у средњим годинама.
И, зар није историјска чињеница да су ваши преци Срби прешли на ислам у време турске окупације? Босанско писмо је исто као што су у познатој песми Бранка Радичевића Хрваћани, Црногорци, Далматинци и остали које ређа Срби из различитиих крајева. Цела песма се обраћа само Србима. Ако је писмо босанско, по имену краја, то не значи да није српско, као што је енглески алфабет у ствари латиница, латинско писмо. Не можете себе лагати све време о свему, није здраво.

Лепо рекосте овом што машта о босанском језику. Боље му је да оде до неког православног манастира и удуби се тамо у себе, у веру, у истину, и изађе очишћен од скраме неистина које му недају да види јасно. Или, ако то не може, нека иде у Турску или Пакистан да буде међу "својима", и открије своју суштину ако сматра да су му тамошњи народ, језик, вера и обичаји ближи од комшијских и братских. Нека се преиспита, у сваком случају, није добро да живи у измаглици лажи и неосноване мржње према најближима, јер то разара изнутра. Бог све види.

u chikagu zivi jako puno naseg naroda i nikom ne pada na pamet da trazi da sluzbeni jezik bude srpski ali na balkanu sve moze a pogotovu u srbiji iss bando preko grane ako ti se ne svidja

А када ће Глас јавности да пребаци сајт на ћирилицу? То је нешто што може одмах да се уради у корист српског језика, писмености и културе.
Иначе, све остаје по оном типичном за лоше, кварне и лицемерне, који једно причају а друго раде.