četvrtak 5. januar 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Homen: Ne priznajemo takozvano kosovsko pravosuđe

Državni sekretar Ministarstva pravde o izručenju braće Veselinović

Homen: Ne priznajemo takozvano kosovsko pravosuđe

Bilo kakav zahtev za izručenje ili za saradnju od strane republike Kosovo ili njihovog ministarstva pravde nije nešto po čemu ćemo mi postupati. Želimo obostranu saradnju samo sa Euleksom, rekao je Slobodan Homen

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen poručio je danas da srpsko pravosuđe nema nameru da postupa po bilo kakvim zahtevima takozvanih kosovskih pravosudnih institucija jer ne priznaje Kosovo kao državu.

Komentarišući najave da će Kosovo tražiti izručenje braće Veselinović, Homen je rekao da je stav srpskog pravosuđa da ne priznaje kosovsku državu, a samim tim ni takozvane kosovske pravosudne institucije.

"Bilo kakav zahtev za izručenje ili za saradnju od strane republike Kosovo ili njihovog ministarstva pravde nije nešto po čemu ćemo mi postupati, jer ta država za nas ne postoji", decidan je državni sekretar.

Jedini način saradnje mogao bi da se, prema Homenovim rečima, odvija preko Euleksa.
Ako Srbiji stigne bilo kakav zahtev od strane Euleksovog pravosuđa, sprske pravosdune institucije će ga razmotriti i odgovoriti u zakonom predviđenom roku, naglasio je Homen.

"Kada je u pitanju saradnja s Euleksom, mi črvsto stojimo na stanovištu da želimo da sarađujemo, ali da ta saradnja mora da bude obostrana, kako kad su upitanju njihovi zahtevi, tako i zahtevi srpskog pravosuđa koji imaju za cilj zaštitu pre svega interesa građana Srbije na teritoriji Kosova i Metohije", kaže državni sekretar.

Glavni tužilac u Kosovskoj Mitrovici Šikri Sila izjavio je krajem prošle sedmice da kosovski zvaničnici rade na prikupljanju dokumenata za podnošenje zahteva Beogradu za izručenje braće Zvonka i Žarka Veselinovića, koje je Kfor optužio za organizovanje barikada i nasilje na severu Kosova.
"Dovršavamo proces prikupljanja dokumentacije, koja će dokazati da su Zvonko i Žarko Veselinović građani Kosova. Posle toga, dokumentaciju ćemo proslediti Interpolu, a ministarstvo pravde će tražiti njihovo izručenje Kosovu", rekao je Sila.

Žarko i Zvonko Veselinović uhapšeni su na Kopaoniku 20. decembra.
Protiv Zvonka Veselinovića pokrenuta je istraga u Višem sudu u Kraljevu zbog krivičnog dela nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet oružja i eksplozivnih materija.

U Specijalnom sudu u Beogradu vodi se istraga protiv Žarka Veselinovića zbog sumnje da je sudiju osnovnog suda u Raškoj Srećka Topalovića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja.