četvrtak 5. januar 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Đukanovićeva sestra ovajdila se za pola miliona evra od Telekoma

Đukanovićeva sestra ovajdila se za pola miliona evra od Telekoma

Telekom Crne Gore prodat je uz mito od 7,35 miliona evra, utvrdile su Američke finansijske vlasti

PODGORICA - Dojče telekom, preko svoje podružnice Mađar telekoma, pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio je više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona evra među kojima je i Ana Kolarović, sestra tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, utvrdile su Američke finansijske vlasti.

Pozivajući se na presudu njujorškog suda protiv bivšeg direktora i članove uprave ove mađarske kompanije, piše da se jedan od sedam spornih ugovora odnosi na nezakonitu isplatu 580.000 evra "sestri jednog od najviših vladinih zvaničnika u Crnoj Gori, koja se bavi advokaturom", prenose crnogorski mediji. Kolarevićeva je za Dan rekla da nema ništa sa tim slučajem i da joj nikada nije uplaćen novac od tih kompanija.

Američki istražitelji oČigledno znaju ime sestre kojoj je pripao deo ili čitav iznos od 580.000 evra iz jednog od četiri lažna ugovora, te imena dvojice funkcionera kojima je po drugom ugovoru isplaćeno ukupno 560.000 evra.

U tužbi koju je američka Komisija za hartije od vrednosti pokrenula pred Okružnim sudom u Njujorku, a koja je objavljena na službenim internet stranicama Komisije, ta imena, međutim, nisu objavljena, navodi list.

"Vijesti" pišu da su pre nekoliko dana Dojče Telekom i američke vlasti postigli dogovor o poravnanju, prema kojem će nemačka kompanija platiti 95 miliona američkih dolara, a Ministarstvo pravde SAD će zauzvrat obustaviti istragu.

U tužbi Komisije stoji da su podmićivanje u Crnoj Gori, u ime Mađar telekoma omogućili Elek Štraub, bivši predsednik i izvršni direktor Mađar Telekoma, većinskog vlasnika Crnogorskog telekoma i dva nekadašnja visoka funkcionera u sektoru za strategiju mađarske kompanije Andraš Balog i Tamaš Morvaia, koji je do 2006. godine bio i član Odbora direktora Crnogorskog telekoma.

Tender za kupoprodaju državnog paketa akcija, u ime Vlade, potpisao je tadašnji predsednik Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Branko Vujović, dok je ministar ekonomije bio Darko Uskoković.

Uskoković je i potpisao ugovor o kupoprodaji državnih akcija, i to na osnovu odluke Vlade koju je potpisao premijer Milo Đukanović od 11. marta 2005. godine.

U ime Mađar telekoma, ugovor su potpisali upravo Andraš Balog i Tomaš Morvai, koji su sada predmet optužbe američke regulatorne agencije, pišu Vijesti.

Sporni ugovori svojevremeno je zavedeni u knjige Mađar telekoma, kao i matične firme Dojče Telekom, što je, kako se navodi, bio okidač da američko Ministartvo pravde pokrene istragu 206. godine, jer se obe kompanije kotiraju na Njujorškoj berzi. Jedini renomirani advokat, prema pisanju tog lista, koju bi angažovao strani operater je Đukanovićeva sestra Ana Kolarević.