utorak 5. januar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbija traži pravdu

ZVANIČNO PODNETA TUŽBA ZA GENOCID MEĐUNARODNOM SUDU U HAGU PROTIV HRVATSKE

Srbija traži pravdu

Pošto je podnesena kontratužba, hrvatski kandidat za predsednika Ivo Josipović poručio da je ipak moguće naći zajednički jezik!

BEOGRAD - Srbija je juče Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu podnela protivtužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima počinjen od 1991. do 1995. godine. Međutim, kandidat za predsednika te zemlje Ivo Josipović u izjavi za Glas tvrdi da je i posle svega moguće naći zajednički jezik!

Na ovaj korak srpska vlada se odlučila pošto je Hrvatska pre deset godina tužila Srbiju za genocid. Profesor Međunarodnog prava u Beogradu dr Radoslav Stojanović procenjuje da bi pravni postupak između Hrvatske i Srbije pred MSP u Hagu mogao da se oduži i u naredne dve godine.

Stanimirović: Dokazati šta se desilo 

Vojislav Stanimirović, predsednik SDSS, najznačajnije partije Srba u Hrvatskoj, kaže da će tužbe unazaditi odnose između dve zemlje.
- Mi smo i pre nego što je Srbija podnela kontratužbu lobirali da Hrvatska svoju tužbu povuče, ali nismo naišli na razumevanje. Zbog toga je normalno da Srbija sada podnese protivtužbu. Nemamo ništa protiv da se taj proces odvija i možda je to jedini način da se preko suda dokaže šta se zaista desilo. Istina je da smo podržali Josipovića, koji je jedan od autora tužbe protiv Srbije, u trci za predsednika. On je kao profesor 1999. uradio tehnički deo tužbe po nalogu politike. Čak mi je rekao da su tada, kada se pisala tužba, bila druga vremena - napominje Stanimirović.

- Ovi sporovi koštaće svaku državu pojedinačno nekoliko miliona evra! Postoje uslovi za politički dogovor, koji podrazumeva povlačenje obe tužbe, najpre hrvatske, a potom i srpske. Genocid je nemoguće dokazati u oba slučaja. Ima ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, ali nema zločina genocida. Mislim da i Josipović, hrvatski kandidat za predsednika i jedan od autora hrvatske tužbe, deli to mišljenje - smatra Stojanović.

Josipović u izjavi za Glas priznaje da su tužbe opterećujuće za međusobne odnose između dve zemlje i najavljuje neke nove vetrove iz Zagreba.
- Hrvatska tužba je nastala kada se u Srbiji vodila druga politika. NJena svrha je bila da se rasvetli sudbina nestalih, da se vrati kulturno blago Hrvatske i da se kazne zločinci. Danas su druga vremena i tužba nije sama sebi svrha. Istina, i dalje treba rasvetliti sudbinu preko hiljadu nestalih i ukradenog kulturnog blaga. Ukoliko se napravi dodatni napor u tom smislu i ako se definišu uzroci rata, mislim da postoji mogućnost za zajednički jezik. Zalažem se za politiku dobrosusedskih odnosa. Mi smatramo da nikakvog genocida nije bilo, ali videćemo. Na Srbiji je da tuži, a na Hrvatskoj da se brani - zaključuje Josipović.   

Komentari

Mislim da ce i tadic zaj****izbeglice iz hrvaske kasnijim povlacenjem tuzbe!!!Ti srbi su sredstvo za potkusurivanje politicarima kao da se neradi o srpskom narodu vec o "stoki" koju opet treba trpati u kamione i odvoziti do jama!E tadicu dali ce Bog dati da i tvoja porodica bude sredstvo za potkusurivanje?Nezelim nikome zlo vec pravdu Boga!!!!!!!!!!!

Napokon će Srbija čuti kako je u Hrvatskoj odjeknulo ono famozno i legendarno Slobino "niti oružane bitke nisu isključene" još 1989. godine što je imalo temelj na još famoznijem Memorandumu 1986. godine. U Hrvatskoj je odjekivalo rušenjem i ubijanjem Vukovara, Dubrovnika. Slavonskog Broda, Zadra, Osijeka, u BiH je zvonilo u Zvorniku, Bjeljini, Sebrenici, Sarajevu, Foča, Žepče, na Kosovu Gornje Obrinje, Račak, Suva Reka, Izbica, u Sloveniji "desetodnevni rat". Jedina poveznica s navedenim masakrima je - SRBIJA. Braćo Srbi, tako žuđena katarza stiže!

Postovani Uto

Ocigledno je da niste objektivno informisani o dogadjajima o kojim pisete. Zao mi je, jer je to uspjeh lokalne politike, koja se nije brinula o ljudima, nego nastojala da ostvari svoje uskogrudne ciljeve.
Probudite se, jer sto se prije probudite, manje ce vas boliti glava. Obazrite se malo oko sebe .... ko vam je zauzeo banke, opljackao fabrike, osiromasio i radnike i seljake? Ti ljudi, koji su se obogatili preko noci, NJIMA JE BIO POTREBAN RAT. Ne zaboravite i 'prijatelje' iz inostranstva ... svi oni koji su velikodusno priznali Hrvatsku su to vec DEBELO naplatili.
Pogledajte ciju robu sada kupujete u supermarketima? Ti su poceli rat i uzivaju da piju krv jadnog naroda ....Koliko je zaduzena Hrvatska sada? Vidjecemo kako ce to izgledati za par godina.
A do tada mozete lijepo pjevati "Danke Deutschland...."

Pozdrav

TADICU STA JE SLEDECI HAZARSKI ZADATAK KOJI TREBAS ISPUNITI????

Da Lili lepo si nabrojala mesta gde su pre svih ostalih postradali SRBI ima i onih koje uopste nisi spomenula a u tim od tebe ne spomenutim mestima u Hrvatskoj, BiH i na teritoriji Srbije na Kosovu iskljucivo su ubijani SRBI a i dan danas ih ubijaju. Lili sve ce se POJASNITI ne boj se.
Ima sudova ako ne na zemlji, kod SVEVISNJEG ima sigurno!