subota 4. decembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Vraćaju se ideolozi "Velike Albanije"

Vraćaju se ideolozi "Velike Albanije"

Za "novog oca" ideje "Velike Albanije" se smatra pedesetdevetogodišnji pisac i politikolog iz Tirane Kočo Danaj. On planira da u januaru Međunarodnom sudu pravde u Hagu preda žalbu protiv Londonske konferencije iz 1913. godine, na kojoj je odlučeno da se Albanija izdvoji iz Turske

PRIŠTINA - Ideja "Velike Albanije", formulisana pre oko 130 godina, koja predviđa da svi Albanci žive u jednoj državi, možda će se na izborima na Kosovu vratiti u politički život Balkana, javlja DPA.

Nemačka agencija navodi da su se predstavnici Albanaca sa juga Srbije i Kosova, iz Makedonije, Crne Gore i Grčke nedavno okupili u Tirani, da bi potpisali dokument u kojem se kao cilj određuje formiranje zajedničke države.

Politički vrh Albanije nije zvanično podržao taj projekat, ali na njemu insistira kosovski pokret Samoopredeljenje, čiji je lider Aljbina Kurtija.

Samoopredeljenje će 12. decembra prvi put učestvovati na kosovskim izborima i pokret bi, sudeći po istraživanjima javnog mnenja, mogao imati značajan uticaj na političkoj sceni.

U Makedoniji Albanci čine gotovo 30 odsto stanovništva, a više od polovine podržava ideju jedinstvene albanske države. Iza tog plana su stali i politički lideri Albanaca sa juga Srbije. Za "novog oca" ideje "Velike Albanije" se smatra pedesetdevetogodišnji pisac i politikolog iz Tirane Kočo Danaj.

On planira da u januaru Međunarodnom sudu pravde u Hagu preda žalbu protiv Londonske konferencije iz 1913. godine, na kojoj je odlučeno da se Albanija izdvoji iz Turske, ali su delovi albanskog naroda ostali u drugim državama.

Kurti želi da Samoopredeljenje dobije podršku mladih ljudi nezadovoljnih beznađem, siromaštvom i nezaposlenošću, uz potenciranje tvrdnji o diskriminaciji Albanaca u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Procenjuje se da na Balkanu živi oko šest miliona Albanaca, uz nekoliko stotina hiljada emigranata u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Kada bi svi postali građani jedne države, ta zemlja bi u regionu imala manje stanovnika samo od Srbije, ali i to samo na kratko, zbog visokog prirodnog priraštaja Albancima i niskog nataliteta među Srbima.

Izbori na Kosovu bi mogli da ukažu koliko je koncept "Velike Albanije" odmakao od utopijske ideje, navodi DPA.