subota 4. decembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Softver traži Ratka Mladića

PREDSTAVNICI SAD I OEBS POKLONILI PROGRAM SRPSKIM OPERATIVCIMA

Softver traži Ratka Mladića

Ambasadorka SAD Meri Vorlik naglasila da ovaj softver značajno smanjuje vreme istrage i službenicima policije omogućava da rade na analitičkim zadacima

BEOGRAD - Predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Misije OEBS uručili su danas Službi za istrage ratnih zločina Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije softver, koji će, prema rečima direktora policije Milorada Veljovića, olakšati potragu za preostalim haškim beguncima.

Veljović je, na konferenciji za novinare, rekao da je jedan od najvažnijih ciljeva za Srbiju da preostala dva begunca, Ratko Mladić i Goran Hadžić, budu pronađena i uhapšena. Sigurno je da će ova donacija olakšati posao policiji i drugim bezbednosnim službama, istakao je Veljović i dodao da se preduzimaju maksimalne mere da se završi saradnja sa Haškim tribunalom.

Veljović je ocenio da je donacija softvera, poznatijeg kao ZyLab platforma za menadžment informacija, jedna u nizu potvrda da je policija Srbije pouzdan partner, koji ostvaruje dobru međunarodnu saradnju. Ambasador SAD Meri Vorlik naglasila je da ovaj softver značajno smanjuje vreme istrage i službenicima policije omogućava da rade na analitičkim zadacima.

Ovaj softver ima mogućnost pretrage kompletnog teksta sa papira, elektronskih fajlova i elektronske pošte. Međunarodni kriminalističko-istražni program pomoći u obuci Ministarstva pravde SAD poklonio je softver, vredan 48.000 dolara, a Misija OEBS je obezbedila 20.000 dolara za program obuke službenika.

Šef Misije OEBS Dimitrios Kipreos ocenio je da će ova oprema ojačati kapacitete policije u istrazi ratnih zločina, što je jedan od najvećih izazova za Vladu Srbije. Prema njegovim rečima, ovaj softver će pojačati kapacitete države i prilikom preuzimanja slučajeva od haškog tribunala.

Komentari

Ovaj software ce omoguciti da ga malo bolje uhvate za onu stvar.

Dabogda ga uhvatila sva Americka administracija i populacija ali za k...c..