subota 4. decembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > RTS: Andrić obmanjuje

RTS: Andrić obmanjuje

BEOGRAD - Kolegijum Radio televizije Srbije saopštio je danas da nije tačno da je zakazana posebna sednica Programskog saveta RTS, čija bi jedina tema bila gostovanje nekadašnjeg ambasadora SAD u Beogradu Vilijema Montgomerija u emisiji Svedok, kako je to u četvrtak najavio član Programskog odbora i poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić.

"Takođe je netačno da je Odbor, tim povodom, prihvatio razgovor na temu uređivačke odgovornosti", navodi se u saopštenju.

Odbor je, kako se ističe, prihvatio da se upozna sa sadržajem emisije, sasluša primedbe Andrića i potom odluči ima li mesta raspravi.

"Ovakva interpretacija sednice odbora, navodi nas na zaključak da je reč o pokušajima političkog pritiska na nezavisnost Javnog servisa, o obnovi "crnih lista", spiska nepoželjnih i nepodobnih ličnosti, te o ponovljenom zastrašivanju urednika i novinara RTS i demonstraciji političke sile nad Javnim servisom", ocenjuje se u saopštenju.

Kolegijum RTS ističe da će pružiti "najodlučniji otpor ovakvim retrogradnim zahtevima i pokušajima koji potiču iz davno prošlih vremena" i najavljuje da će se, štiteći Javni servis, obratiti svim evropskim institucijama koje se bave zaštitom medija.

"Uz to, zatražićemo evropsku ekspertizu ponašanja stranaka koje, uprkos samoproklamovanom evropeizmu, traže da se Javni servis vrati u državno vlasništvo i potom podeli na stranačke feude radi lakše i direktne političke kontrole medija od najvećeg poverenja srpskog javnog mnjenja", ističe se u saopštenju.

Kolegijum RTS objašnjava i da je Programski odbor, uprkos insistiranju Andrića, ubedljivom većinom odbacio njegov predlog da se na toj sednici raspravlja o, kako je on ocenio, "skandaloznoj emisijI" Svedok, u kojoj je gostovao Montgomeri.

Dodaje se da je "nezadovoljan odlukom kolega", Andrić napustio Odbor i zatim je, dok je sednica još trajala, podelio medijima svoju interpretaciju događaja.

"Pošto je Andrićev predlog odbačen, prihvaćen je drugi predlog – da se svi članovi Odbora najpre upoznaju sa stenogramom emisije, te da se, u okviru redovnog rada na sledećem sastanku, između ostalih tema, a na zahtev Andrića, raspravlja o njegovim primedbama", navodi se u saopštenju Kolegijuma RTS.