ponedeljak 4. jun 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Incko Nikoliću: Negiranje genocida neoprostivo

Incko Nikoliću: Negiranje genocida neoprostivo

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da je negiranje genocida neprihvatljivo i da suočavanje s ratnim zločinima predstavlja prvi korak u poboljšanju odnosa u regionu.

"Negiranje genocida u Srebrenici je neprihvatljivo i neoprostivo", naveo je Incko osvrćući se na izjavu koju je nedavno predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao Televiziji Crne Gore da "u Srebrenici nije bilo genocida".

Suočavanje s ratnim zločinima predstavlja prvi korak u poboljšanju odnosa u regionu, a negiranje ili relativizovanje zločina genocida je uvreda za porodice žrtava, kao i za čovečanstvo u celini i jedino služi nepotrebnom jačanju napetosti, ocenio je austrijski diplomata, prenose sarajevski mediji.

Inckov stav je da nema sumnje u utvrđene činjenice u Srebrenici, navodi se u saopštenju iz Inckove kancelarije i podseća da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Međunarodni sud pravde "presudili da je u tom gradu počinjen genocid".

Incko je još naveo da se istina i pravda moraju poštovati zato što su one temelj pomirenja unutar BiH, ali i njenih odnosa sa susedima, javljaju mediji u BiH.