sreda 4. maj 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Velika korist od statusa kandidta u EU

Velika korist od statusa kandidta u EU

BEOGRAD - Državno rukovodstvo veruje da će Srbija imati veliku korist od dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU. Više novca iz predpristupnih fondova za razvoj, ali i važan signal za investitore.

U iščekivanju zvaničnog stava Brisela o tome da li ispunjavamo uslove za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, državno rukovodstvo veruje da će Srbija imati veliku korist od tog statusa. Više novca iz predpristupnih fondova za razvoj, ali i važan signal za investiture, istraĐuje RTS.

Ako prođemo kao Hrvatska, kojoj je status kandidata za članstvo za trećinu uvećao donacije, mogli bismo da računamo na bar 70 miliona evra godišnje iz evropske kase. U Vladi veruju da kandidatura nosi mnoge koristi koje nisu opipljive.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić ističe da bi Srbija dobijanjem statusa kandidata poboljšala rejting, što znači niže kamate, više uloženog novca i više mogućnosti za našu privredu.

Đelić kaže da svaki sastanak sa investitorima počinje sa pitanjem dokle ste stigli sa Evropom i ukazuje da Srbija kao kandidat ili Srbija koja je počela pregovore, daje sigurnost za ulagače.

Kao kandidati za članstvo, zahvataćemo iz evropskog budžeta za regionalni razvoj, infrastrukturu i poljoprivredu. Na to ćemo, ipak, čekati do sledećeg deljenja evropskog budžeta.

Urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija" Nikola Jovanović smatra da kandidatura ne bi automatski donela nova sredstva Srbiji, ali bi omogućila veću diskrecionu moć za korišćenje već dodeljenih sredstava.
Prema njegovim rečima, kandidatura bi eventualno poboljšala kreditni rejting za privatne investicije i Srbiju stavila u bolju političku poziciju pred pregovore o novom budžetskom ciklusu EU.

Do tada, Srbija ostaje na 200 miliona evra godišnje. Ako ne budemo preterano podsticali uvoz i zaduživanja, ekonomski stručnjaci od kandidature očekuju samo korist.

"Broj jedan, to je privlačenje novih direktnih stranih investicija, jer su sve zemlje pred pristupanje imale veliki priliv investicija, pod broj dva te investicije znače veću proizvodnju, a veća proizvodnja znači veću zaposlenost i veći izvoz", rekao je ekonomista Milroslav Zdravković.

Neka pitnja, poput blanko ostavki i finansiranja političkih stranaka, polako nalaze razrešenje, ali još se traži formula za restituciju koja je na listi briselskih zahteva za kandidaturu. Tome treba dodati i saradnju sa Tribunalom u Hagu, jer i dalje sve zavisi od ocene Haškog tužilaštva.

Ključne reči: