Glas Javnosti

Rizici za pojavu dijabetesa kod trudnica

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Žene koje pate od privremenog, odnosno gestacijskog dijabetesa tokom trudnoće izložene su većem riziku od dobijanja dijabetesa tipa 2 u kasnijim godinama života, pokazuje upravo objavljena studija Istraživačkog instituta na Mekgil Univerzitetu u Montrealu.

Prema toj studiji, trudnice koje pate od privremenog dijabetesa prvi put u drugoj trudnoći imaju za 76 procenata veće izglede za dobijanje dijabetesa tipa 2 od žena koje su patile od istog poremećaja samo tokom prve trudnoće, javlja naučni portal Fjučuriti (Futurity).

Približno 10 odsto žena boluje tokom perioda trudnoće od privremenog dijabetesa, a prema rezultatima istraživanja, porodilje bi u takvim slučajevima trebalo da se podvrgnu daljim medicinskim ispitivanjima i terapiji koja će pomoći da se izbegne pojava dijabetesa tipa 2 u narednim godinama.


Jedan od učesnika u istraživanju dr Kaberi Dasgupta kaže da najveći rizik od dobijanja permenentne šećerne bolesti imaju trudnice koje su patile od privremenog dijabetesa tokom obe trudnoće. U takvim slučajevima preporučuje se obavezno preduzimanje mera poput promene dijete i veće fizičke aktivnosti, uz konsultacije sa medicinskim stručnjacima kako se dijabetes, koji je samo trajao tokom trudnoća, ne bi kasnije povratio i pretvorio u dugotrajnu bolest.

Rezultati ovog istraživanja dobijeni su ispitivanjem zdravstvenih podataka 432.000 žena koje su imale dva porođaja i koje nisu prethodno ili između dve trudnoće patile od dijabetesa tipa 2.

U odnosu na žene koje nikada nisu bile suočene sa problemom privremenog dijabetesa, porodilje koje su dobile gestacijski dijabetes samo tokom prve trudnoće imaju, kako se navodi, četiri puta veće izglede da kasnije dobiju dijabetes tipa 2.

Rizik kod porodilja koje su imale privremenu šećernu bolest samo tokom druge trudnoće povećan je za 7,5 puta, dok su žene koje su tokom obe trudnoće imale privremeni dijabetes 16 puta u većem riziku od dobijanja trajne šecerne bolesti nego one koje nikada nisu patile od te bolesti.


Medicinski stručnjaci širom sveta i dalje pokušavaju da otkriju prave uzroke pojave privremenog, odnosno gestacijskog dijabetesa. Mada se za sigurnim uzrocima i dalje traga, pretpostavlja se da placenta, organ preko koga do fetusa dospevaju hranljive materije i voda, proizvodi hormone koji blokiraju ili otežavaju sposobnost majčinog organizma da efikasno upotrebljava insulin, što uzrokuje privremenu šećernu bolest.

Prema nekim raspoloživim podacima, u Evropi se privremeni dijabetes javlja u 11 procenata trudnoća, ali je ta vrsta problema znatno izraženija u području Istočne Evrope, gde je čak 31 odsto porodilja suočeno sa takvim poteškoćama.

Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR