sreda 3. avgust 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Život ne staje, tokom krize rođeno 18 beba u Mitrovici

Život ne staje, tokom krize rođeno 18 beba u Mitrovici

Jakovljević: Situacija u bolnici u Mitrovici nešto bolja

Situacija u zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, po pitanju snabdevenosti svim onim što je neophodno za rad, nešto je bolja nego prethodnih dana, izjavio je danas direktor ove ustanove dr Milan Jakovljević

Jakovljević je u izjavi Tanjugu rekao da su u bolnici već dobili derivate krvi i da očekuje i ostalu neophodnu pomoć u vidu boca sa kiseonikom, setova za dijalizu i transfuziju krvi, sanitetskog materijala i da će time osnovni problemi ove zdravstvene ustanove biti rešeni.

On je dodao da je uspostavljena puna saradnja sa Ministarstvom zdravlja Srbije.

Izrazivši zahvalnost za dosadašnju pomoć, Jakovljević je dodao da će sa ostatkom pomoći koja se od Ministarstva očekuje ova ustanova moći da funkcioniše punim kapacitetom.

KOSOVSKA MITROVICA - Osmodnevna kriza na severu Kosova, kojoj se kraj ne nazire, nije ugasila život u ovom delu pokrajine jer je za to vreme u mitrovičkom porodilištu svet ugledalo 18 novorođenčadi.

Načelnik ginekološko-akušerskog odeljenja bolnice u Kosovskoj Mitrovici Dragiša Cvetnić izjavio je danas Tanjugu da je u prethodnih osam dana, koliko traje kriza na severu pokrajine, na ovom odeljenju rođeno 18 beba.

"Primetili smo da je zbog situacije jedan broj trudnica iz Leposavića i Zubinog Potoka otišao da se porodi u Novi Pazar ili neke druge bolnice u centralnoj Srbiji. Tamo se zbog svega ovoga što se dešava sa prelazima trenutno osećaju sigurnije, što je i normalno. Inače, u prvoj polovini ove godine u mitrovičkoj bolnici svet je ugledalo ukupno 389 beba", rekao je Cvetnić.

Ljiljana Jeftić Ilić, rodom iz Novog Sada, koja je pre par dana dobila sina, kaže da je doživela najlepši trenutak u životu baš u Kosovskoj Mitrovici.

"I pored ove situacije, bila sam hrabra da se ovde porodim. Mogla sam da odem negde drugo ali ja sam se odlučila da moj sin bude rođen na Kosovu. Oduševljana sam lekarima i babicama", rekla je ona.

Ona priznaje da se uplašila situacije, ali da je razmišljala pozitivno, da joj je najveća želja bila da rodi zdravo dete i da se nada da će se situacija smiriti.

Dečak još nije dobio ime, a majka kaže da bi volela da se zove Stefan ali da će odluka o tome biti doneta nakon dogovora sa suprugom.

Babica Sofija Todosijević kaže za Tanjug da rade u otežanim uslovima zbog krize, ali da zalaganjem uspevaju da sve nadoknade.

"Juče je osam majki sa decom otišlo kući i danas na odeljenju imamo šest novorođenčadi", rekla je Todosijevićeva.