sreda 3. avgust 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbi ne prihvataju kosovske carinike

Srbi ne prihvataju kosovske carinike

LEPOSAVIĆ - Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da rešenje problema na administrativnim prelazima može da se postigne samo kroz razgovor i ponovio da narod na severu Kosova neće prihvatiti da se kosovski carinici vrate na te prelaze.

"Ako nema razgovora, onda nema ni načina da se reši problem. Ako hoće da kosovsku carinu na silu stave na prelaze, neka znaju da narod to neće prihvatiti", rekao je Stefanović u obraćanju grupi od oko 2.000 Srba na barikadi u mestu Rudare.

Govoreći o razgovorima koje je u Raškoj vodio sa posrednikom Evropske unije Robertom Kuperom, Stefanović je rekao da su oni bili teški i komplikovani, ali da je srpska strana iznela legitimne zahteve građana da se stvari na prelazima vrate na stanje od pre osam dana.

"I u našem je interesu da se uklone blokade. Mi hoćemo da se ljudi slobodno kreću i da se vratimo dijalogu, kako bi na sistemski način rešili stvari. Ali, da bi se vratili dijalogu, kriza mora biti rešena onako kako smo mi tražili", rekao je on.

Stefanović je izrazio nadu da će već danas popodne dobiti neke povratne informacije o tim zahtevima. On je ocenio da postoji i nekoliko loših vesti, a to su da Priština za sada nije spremna za dogovor, a da su predstavnici Srba "na neki način postali nepoželjni sagovornici". Stefanović je, međutim, rekao da će i on i ministar za Kosovo Goran Bogdanović uvek doći kod građana i detaljno im objasniti o čemu su pričali sa sagovornicima.

"Pojavili su se vikend ratnici, dušebrižnici iz Beograda, neke stranačke priče. Pojavili su se analitičari koji znaju kada smo mi došli na Kosovo, kao da vi to ne znate. Nepotreban patriotizam neće da reši probleme. Mi moramo da ih na miran način nateramo da se postigne dogovor", rekao je Stefanović. Prema njegovoj oceni, postoji opasnost od pokušaja iscrpljivanja, provokacija, pa čak i nasilnog pokušaja da se stvari promene, ali je zbog toga potrebno da građani ostanu mirni i sačuvaju jedinstvo.

Stefanović je dodao da u toku dana treba da se sastane sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, ali da ne zna ni kada ni gde će se taj sastanak dogoditi.