petak 3. jun 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > OHR ostaje do daljnjeg u BiH

OHR ostaje do daljnjeg u BiH

BEČ - Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) ostaje i dalje u BiH kako bi kontrolisala primenu Dejtonskog sporazuma, pošto je ocenjeno da je još rano za njeno povlačenje.
Visoki predstavnik mejdunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Incko u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA ocenio je da posle više od 15 godina od završetka rata, okončanje misije UN u BiH još nije na vidiku.
"Još je prerano da o tako nečemu spekulišemo, kada i dalje svake godine sahranjujemo stotine leševa iz rata", naglasio je Incko, napominjući da će se misija UN "sa zadovoljstvom povuću kada taj trenutak bude došao".
Austrijski diplomata je rekao da povlačanje misije spada u "srednjoročni, odnosno dugoročni cilj", mejdunarodne zajednice.
Hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića on je ocenio korakom ka prevladavanju rata, kao i u pravcu članstva EU.
“Cilj je jedna samostalna, održivo funkcionišuća Bosna, koja bi bila uključena u evroatlantske strukture”, poručio je austrijski diplomata.
Uskoro će u Bosni i EU imati predstavnika, danskog diplomatu Petera Serensena, koji će preuzeti evropske agende, koje se tiču približavanja Bosne Evropi, dok će OHR, kako je objasnio Incko, biti nadležan za kontrolu Dejtonskog sporazuma.
“On će više gledati napred, a ja unazad”, objasnio je Incko.

Ključne reči: