petak 3. februar 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dodik Jovanoviću: Laž je da je RS genocidna tvorevina

Dodik Jovanoviću: Laž je da je RS genocidna tvorevina

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je laž i uvreda za Srbe tvrdnja da je RS "genocidna tvorevina", jer je RS nastala 1992. godine sa željom da se zaštiti srpski identitet, dok se zločin u Srebrenici dogodio 1995. godine.

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović naveo je da tvrdnja, koju je izrekao na Glavnom odboru LDP-a, da je Republika Srpska nastala na genocidu "ima težinu" i da je masakr u Srebrenici najveći zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata. Dodik je rekao da će se na kraju Bosna i Hercegovina "raspasti na sastavne delove", poput Čehoslovačke na Češku i Slovačku, i upitao zašto oni koji smatraju da je Kosovo nezavisno to ne dozvole i Republici Srpskoj. Dodik je naveo da se protiv njega i RS vodi "hajka koja je krenula iz Sarajeva".

"RS nije nastala na genocidu jer je formirana 1991. godine, a zvanično je proglašena 9. januara 1992. godine, a BiH priznata pet meseci posle toga. RS nastala je sa željom da se zaštiti identitet srpskog naroda. RS nije genocidna tvorevina, ne može se svesti na Srebrenicu, to je težak zločin, ali su tamo tri godine pre toga Naser Orić i njegove snage pobili 3.500 Srba", rekao je Dodik.

Na pitanje da li je 2008. godine rekao da se u Srebrenici dogodio genocid, Dodik je odgovorio "da je samo konstatovao" da je Haški sud to utvrdio u presudi generalu Radislavu Krstiću, ali da nikada nije tvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid. "Ja se ne slažem da je počinjen genocid, jer nije bilo odluke da se uništi jedan narod. Srebrenica je ogroman ratni zločin, ali nije počinjen genocid. Ne štitimo zločince, ali ne možemo da prihvatimo olake kvalifikacije o genocidnoj tvorevini, ne može se smatrati da je kolektivitet odgovoran", rekao je Dodik.

Jovanović je rekao da je rečenica o nastanku RS na genocidu u Srebrenici "potpuno jasna i ima svoju težinu" i da Srbi ne mogu istovremeno biti dželati i žrtve i upitao Dodika da li je neprijatelj svako ko kaže da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Činjenica je da je ubijeno 10.000 ljudi u Sarajevu, Bosna nije država nego lonac i Srbija mora da preuzme svoj deo odgovornosti i ponudi svoj plan. Govorio sam o Srbiji i brinem o svojoj zemlji koju deli nekoliko meseci od izbora. Srbija bi posle izobra morala da prestane da bude izvor problema koji su uništavali i Srbe i druge narode", rekao je Jovanović. Jovanović je istakao da "Bosna nije država" i dodao da kad god je Srbija tražila u bosanskoj nesreći korist za sebe, stradala je Bosna, a potom i Srbija. "Srđan Aleksić iz Tebinja koji je branio Bošnjake je pijemont srpstva, a ne Karadžić, Mladić i Krajišnik i oni koji se šepure po Banjaluci", rekao je Jovanović, na šta ga je Dodik upitao: "Šta pričaš, Karadžić i Mladić nisu u Banjaluci". Jovanović je rekao i da "Srbi svoju budućnost ne vide u Bosni". "Čime merite moje srpstvo", upitao je Jovanović Dodika, koji mu je odgovorio "glupostima koje izgovaraš".

Jovanović je upitao Dodika i da li kao i ranije misli da je "Karadžić najveći zlotvor srpstva", na šta mu je Dodik odgovorio da je "Karadžić činio greške zbog kojih odgovara, ali je zaslužan za stvaranje RS". "Ova izjava svedoči o vašoj promeni, jer danas, kada imate apsolutnu vlast, ne smete da kažete ono što ste govorili o Karadžiću kada ste bili opozicija", rekao je Jovanović Dodiku. Dodik je Jovanovića optužio i da je "pustio iz zatvora" vođu zemunskog klana Dušana Spasojevića, odgovornog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, a Jovanović je uzvratio da je u zatvor odveo Slobodana Miloševića. Jovanović je na Glavnom odboru LDP-a, održanom 28. januara u Sava centru, rekao da je Republika Srpska "napravljena na genocidu u Srebrenici". "Tačno je, Republika Srpka je napravljena na genocidu, na srebreničkom genocidu, na etničkom čišćenju nezabeleženom u Evropi posle Drugog svetskog rata. Tačno je da je bilo i zločina na drugim stranama", rekao je Jovanović. Jovanović je tada istakao da Bosna ne može da bude država dok je to Republika Srpska umesto nje, a ako Bosna nije država, Bošnjaci nisu narod.

Komentari

Када тако Јовановић "воли" "бошњаке" (муслимане) нека иде код њих па нека живи тамо. Шта ради овде, када су му тамо брћа многострадална? Да неће можда да глуми "бошњачком" мученика у сред Србије?

Jovanovic, pokusava da privuce glasove islamske zajednice u Srbiji na racun Srba u RS.

Jovanovic treba da brine o Kosovu , a ne da gura nos u tudje probleme. Problemi srba nisu poceli sa Karadzicem i Mladicem vec onog momenta kad su se u Srbiji pojavili izrodi tipa Cedomira Jovanovica.Bolje bi mu bilo da se kandiduje za parlament federacije Bosne i Hercegovine jer njihova gledista zastupa. Sta je sa 3000 Srba koje su pobili muslimani iz Srebrenice? Sta je sa 500000 pobijenih u Jasenovcu? Njih Jovanovic, Kandicka i kompanija i ne spominju.Neka Cedo ode njihovim familijama pa nek kaze da je Srpska genocidna tvorevina. Ocigledno je da ovaj covjek nema veze sa srpstvom jer u TV duelu rece veliki je Srbin onaj koga drugi narodi cijene , a ne njegov vlastiti narod.Onda logicno treba postaviti pitanje za koga on radi? Zivjela Republika Srpska!!!

Nalupetao se Jovanovic Cedomir kao da je pao sa Marsa.Ko njega naziva politicarem?To je jedan neobavesten covek,koji trpa reci bez znacenja,na gomilu.

zašto svi onda beže u srbiju kad smo mi genocidni