petak 2. decembar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Uklanjanje barikada od interesa za opstanak Srba

Uklanjanje barikada od interesa za opstanak Srba

Premijer Cvetković pozvao Kfor da ne primenjuje nasilje prema Srbima

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je da je uklanjanje barikada na severu Kosova i Metohije od interesa za opstanak Srba u južnoj pokrajini i pozvao pripadnike međunarodnih misija da zaštite sve građane i ne primenjuju nasilje prema Srbima.

"U ovom trenutku moramo otkloniti sve opasnosti kako ne bi došlo do dalje eskalacije nemira i da sprečimo svaku mogućnost da se ugrozi bezbednost stanovništva", istakao je premijer u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Cvetković od pripadnika međunarodnih misija, koje na Kosovu i Metohiji deluju po mandatu Ujedinjenih nacija, zahteva da štite sve građane i ne primenjuju nasilje prema srpskom stanovništvu, a od Srba na severu pokrajine očekuje da mudrim odlukama doprinesu opstanku na celoj teritoriji južne pokrajine.

Cvetković je istakao da su barikade postigle svoj cilj - zaustavljeno je instaliranje institucija takozvanog nezavisnog Kosova na severu, a dijalog pokrenut sa mrtve tačke.

"Sada treba dati šansu pregovorima. Vlada Srbije smatra da se dijalogom može doći do dugoročne stabilnosti koja ne ugrožava opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je premijer Cvetković.