utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > U Srbiji nema "lovaca na glave"

U Srbiji nema "lovaca na glave"

BEOGRAD - Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da u Srbiji "nema lovaca na glave" i da država neće dozvoliti nikome da na njenoj teritoriji traži haške optuženike.

Đelić je na sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, kazao da "samo policija i Vojska Srbije imaju monopol sile i da nijedna strana organizacija ne može da se meša u njihov posao". Prethodno je poslanik Srpske radikalne stranke Momir Marković tvrdio na sednici Odbora da se u Srbiji nalaze "lovci na glave" iz američke kompanije "Blekvoters", koja je poznata po akcijama u Iraku.

"Pitanje Haškog tribunala treba gledati kao korak ka trajnom pomirenju u regionu, a Srbija, kao najveća zemlja u regionu, treba da pokaže put", istakao je Đelić.

Od 46 haških optuženika, Srbija je izručila ili se dobrovoljno predalo njih 44, a u bekstvu se nalaze još Ratko Mladić i Goran Hadžić. Vlada Srbije je prošle nedelje povećala nagradu za informaciju o skrivanju Mladića na deset miliona evra, dok je za Hadžića taj iznos povećan na million evra.