utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbija - članica Unije evropskih federalista

Srbija - članica Unije evropskih federalista

BRISEL - UEF Srbija saopštila je da je primljena u punopravno članstvo Unije evropskih federalista (UEF) jednoglasnom odlukom Fedederalnog komiteta UEF i tako postala 21. evropska sekcija UEF i prva na zapadnom Balkanu.

UEF Srbija je do sada bila sekcija kandidatkinja za članstvo, a pristupanjem, na sednici održanoj 30. oktobra u Briselu, preuzela je prava i obaveze koji proizilaze iz punopravnog članstva, navodi se u saopštenju.

Članstvo podrazumeva pravo predlaganja rezolucija i drugih odluka, učešće u donošenju odluka, kao i pravo delegata i članova da učestvuju u radu organa UEF. Unija evropskih federalista je osnovana 1946. u Parizu, kao nadnacionalna nevladina organizacija posvećena promociji demokratske i federalne Evrope.

Članovi pokreta su 65 članova Evropskog parlamenta iz četiri različite političke grupacije i 20 država članica Evropske unije.

Predsednik UEF Endrju Daf rekao je da Evropski federalsiti srdačno dočekuju srpske kolege u porodicu političkih aktivista. Ovaj korak vodi Srbiju bliže njenom ispavnom članstvu u snažnoj i efikasnoj Evropskoj uniji, koja će ispuniti očekivanja progresa i bezbednosti u okviru živog demokratskog okvira, koji prevazilazi stare nacionalne države evropske nesrećne prošlosti, naglasio je Daf.

Ovo članstvo je važan doprinos evropskoj integraciji Srbije i proces koji ne obuhvata samo posao koji bi trebalo da uradi država, već i političke partije, pokreti, organizacije civilnog društva, građani, napomenuo je predsednik UEF Srbija Marko Vujačić.

Članstvo omogućava, istakao je Vujačić, pristup još jednom forumu kroz koji se može uticati na evropsku javnost, prezentovati politika, pozicija i težnja Srbije da postane članica EU.

Komentari

Srbija je primljena i u evropsko udruzenje pisaca uz vetar