utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Kurtijevo "Samoopredeljenje" protiv dijaloga sa Beogradom

Kurtijevo "Samoopredeljenje" protiv dijaloga sa Beogradom

PRIŠTINA - Lider pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti izjavio je da se protivi dijalogu Beograda i Prištine u sadašnjim okolnostima, odbacivši svaku mogućnost da se njegov pokret uključi u najavljene razgovore ukoliko uspe da uđe u kosovske institucije.

Prema njegovim rečima, pokret "Samoopredeljenje" ne samo da nije deo bilo kakvih razgovora sa Srbijom, već nikada ni neće učestvovati na njima. "’Samoopredeljenje’ smatra da je apsurdno da se o bilo čemu razgovara sa Srbijom dok ona ne prizna nezavisnost Kosova, ne promeni svoj Ustav u kome piše da je Kosovo deo Srbije", rekao je Kurti "Glasu Amerike", programu na albanskom jeziku.

Kurti je kazao da kosovske vlasti od Srbije treba da zatraže "oproštaj za počinjene zločine, da preda Kosovu ratne zločince, tela nestalih, vrati katastarske knjige i penzioni fond i da plati štetu za velika razaranja na Kosovu i prekine sa finansiranjem paralelnih struktura".

Pojedini prištinski mediji pokrenuli su pitanje podnošenja tužbe protiv Srbije za nadoknadu ratne štete i konstatuju da kosovske institucije nisu spremne na to. Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući je rekao da je potrebno da za ono što se dogodilo na Kosovu bude evidentirano u pravnom smislu, da sledi dobra priprema a ne da se pokrene pitanje ratne štete i da se proces izgubi na sudu.