utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Deo albanskih političara za formiranje "prirodne Albanije"

Deo albanskih političara za formiranje "prirodne Albanije"

PREŠEVO - Predsednik Demokratske partije Albanaca i opštine Preševo Ragmi Mustafa (na slici)izjavio je da će albanski politički predstavnici iz država zapadnog Balkana tražiti formiranje "prirodne Albanije" i revidiranje Londonske konferencije i Berlinskog kongresa. Mustafa je učestvovao na skupu albanskih političara održanom u Tirani na poziv političkog analitičara Koče Danaja.

Ideja "prirodne Albanije" je jedinstvena država svih Albanaca na Balkanu u kojoj bi oni imali ista prava, a reč je o delovima teritorija Makedonije, Grčke, Kosova, Crne Gore i Srbije, rekao je Ragmi Mustafa.

Skupu su prisustvovali "politički predstavnici Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, zapadne Makedonije, Kosova i Albanije, koji su tražili rešenje za probleme Albanaca koje žive u različitim zemljama". "Zaključak skupa je da ćemo tražiti revidiranje Londonske konferencije iz 1913 godine, kao i Berlinskog kongresa, da bi se ispravile greške prema Albancima koje su nastale nakon povlačenja turske imperije. Ne radi se o formiranju velike Albanije već 'prirodne Albanije', prirodnoj zajednici svih Albanaca koji sada žive u različitim državama", rekao je Mustafa.

On je naveo da će se na "rešavanju albanskih problema u regionu i eventualno formiranje "prirodne Albanije" raditi isključivo mirnim i demokratskim putem kroz dijalog koji nema alternativu".

Prema oceni predsednika Partije za demokratsko delovanje Rize Haljimija, jedinog albanskog poslanika u Skupštini Srbije, radi se o "promociji koncepta jednog političkog analitičara koji nema političku težinu i političkom marktetingu za prikupljanje političkih poena što se tiče lokalnih partija".

"Nisam prisustvovao ali ne vidim da se tu radi o političkom skupu, Danaj je politički analitičar kome je preokupacija položaj Albanaca u svim državama u kojima žive, ali taj skup nema političku težinu jer ga nisu organizovale političke stranke niti bilo koji subjekt koji je od političkog značaja u Albaniji ili na Kosovu", kazao je Haljimi.

Haljimi je rekao da "u Tirani Danaj nema politički značaj jer ne predstavlja ni jednu političku strukturu, u tom smislu je razgovor na temu položaja Albanaca u regionu više bilo političko razglabanje, ali nije prvi put da se o toj temi razgovara na različitim nivoima".

"U prilog tome govori činjenica da mediji iz Tirane i Prištine nisu dali neki poseban značaj ovom događaju, niti su ga podržale najveće političke partije sa Kosova ili Albanije", kazao je Haljimi.

Prema njegovim rečima, "Albanci imaju svoja prirodna prava ali realna politička slika je udruživanje svih država Balkana preko integracija u Evropsku uniju, gde granice gube smisao, "a samim tim i problemi Albanaca koji sada žive u različitim državama".

Komentari

Da si ovo rekao u Americi amerikancima bile bi ti zadnje reci.

Bila sam u Americi taman toliko da shvatim i pobegnem. Ovo što pričaju ovi kriminalci i ubice, bilo bi tamo završeno za dve sekunde. Tito je od njih naučio kako se čuva demokratija. Haljimi i kompanija bi odmah bili sprovedeni u Gvantanamo i niko ne bi znao gde su. Ali zato, ti isti ameri, divljaci, nas uče demokratiji pa im kažu da treba da traže svoja prava, da govore u Srbiji šiptarski, da ne znaju srpski, da moraš da im štampaš knjige na albanskom. Pa kako se zovu oni što žive u Americi, oni su svi Amerikanci i moraju da poštuju zemlju u kojoi žive. Samo ova vlast dozvoljava da se ovaj šepuri.