utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Đelić: Status EU kandidata u decembru 2011.

Đelić: Status EU kandidata u decembru 2011.

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da očekuje da će zvanično mišljenje Evropske komisije o kanidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji (EU) biti saopšteno na jesen sledeće godine, da bi lideri Evrope u decembru 2011. doneli odluku o dodeljivanju statusa kandidata.

Đelić je na Odboru Skupštine Srbije za evropske integracije rekao da će komesar EU za proširenje Štefan File u Beogradu 24. novembra Srbiji uručiti upitnik sa 4.000 do 5.000 pitanja o ispunjenosti uslova za članstvo u EU, koji bi trebalo da bude vraćen Evropskoj komisiji u prvom kvartalu sledeće godine.
"Cilj Vlade Srbije je da se ubrzo nakon dobijanja statusa kandidta otvore i pregovori za članstvo Srbije u EU. Za Srbiju je bitno da dobije datum i otpočne pregovore za ulazak u EU", rekao je Đelić i dodao da je Srbija već pripremila većinu odgovora iz upitnika koji su bili prosleđeni susedima u regionu.

Đelić je rekao da za Srbiju saradnja sa Haškim tribunalom, kao uslov evropskih integracija neće nestati sve dok se ne "zaokruži i okonča i da na to pitanje treba gledati kao na jedan od mnogih koraka ka krajnjem pomirenju u regionu. Đelić je novinarima posle sednice Odbora kazao da je u procesu pridruživanja EU jedan od deset ključnih uslova pravosudna reforma u Srbiji i izrazio uverenje da će ona na pozitivan način obeležiti rad vlade premijera Mirka Cvetkovića.

Odgovarajući na pitanja članova Odbora za evropske integracije, Đelić je rekao da se politika Vlade Srbije o Kosovu nije promenila, ali da, kako se izrazio, vlada mora da brani isti cilj na drugačiji način.
"Srbija želi da dođe do rešenja, a dijalog je instrument za to", rekao je Đelić i dodao da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije doprinelo priznavanju Kosova i da, takođe, ne bi trebalo da se umanjuje ono što je Srbija postigla Rezolucijom o Kosovu usvojenom u Ujedinjenim nacijama.

On je naveo da je u protekla tri meseca plan evropskih integracija ispunjen sa 121 odsto, jer su u tom periodu nadoknađeni neki zaostali poslovi iz tog plana i usvojeni određeni zakoni i podzakonskih akti, dok je od 2008. godine do danas ostvareno 78 odsto planiranih zadataka. Đelić je ukazao i na ulogu parlamenta u procesu pridruživanja Srbije EU i pozvao poslanike da rade na donošenju novih zakona i da učestvuju u dijalogu sa evropskim parlamentarcima, jer on doprinosi procesu pridruživanja Srbije EU.