nedelja 2. oktobar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tadić pozvao sve građane da se izjasne na popisu

Tadić pozvao sve građane da se izjasne na popisu

Popis imovine izbeglica na posebnom formularu

Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji izrazila je danas nezadovoljstvo što Vlada Srbije nije odlučila da se na posebnom formularu izvrši popis oduzete, nestale i uništene imovine izbeglih i prognanih i građana Srbije oštećenih u imovinskim i drugim pravima na području neke od republika bivše SFRJ. Ta organizacija je, povodom početka popisa u Srbiji, pozvala sve osobe izbegle ili prognane sa područja Hrvatske, Slovenije i BiH da posebno obrate pažnju na poglavlje "Migracije" u popisnici. Sva lica koja izjave da su se prinudno doselila sa područja Slovenije, Hrvatske, BiH i Makedonije posle 1991. godine, a kao glavni razlog dolaska u Srbiju navedu "prinudno preseljenje" smatraju se izbeglim licima, navodi se u saopštenju Koalicije.

Izbeglim licima, kako se navodi, smatraju se i deca rođena u Srbiji pod uslovom da su im oba ili barem jedan od roditelja izbegli. U izbegla lica računaju se sva lica bez obzira da li imaju ili ne formalni izbeglički status (izbegličku legitimaciju). U saopštenju se ističe da se kontigent "izbegla lica" izvodi na osnovu odgovora na pitanje "Da li ste ikada živeli/boravili van Republike Srbije neprekidno godinu dana i duže" i odgovara na pitanje o glavnom razlogu migracije.

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas sve građane Srbije da izađu na popis stanovništva koji počinje danas i traje do 15. oktobra.
"Pozivam sve građane da se izjasne na popisu koji je pred nama i to onako kako žele i u skladu sa tim što osećaju", rekao je Tadić pozivajući i pripadnike svih nacionalnih zajednica i manjina koji žive u Srbiji da izađu na popis.

Kako je rekao predsednik Tadić, pitanje zaštite identiteta je od suštinske važnosti za uspostavljanje slobode i vladavine prava u Srbiji.
"Ukoliko bismo na bilo koji način dovodili u pitanje identitet tog trenutka bismo suzbijali slobodu. I ovo je pitanje slobode", naveo je on.

Na popisu će građani prvi put odgovarati kako idu do posla ili škole - kojom vrstom prevoza ili pešice. Popisivači će građane pitati i o tome da li znaju da koriste kompjuter. Građani neće morati da odgovore na četiri pitanja: o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i eventualnom invaliditetu.

Popisivači će posećivati domaćinstva od 8 do 20 časova, a ukoliko ne zateknu nikoga, ostaviće poruku o narednom terminu svog dolaska. Ukoliko građanin odbije da se popiše i da podatke, moguća je novčana kazna od 20.000 do 50.000 dinara. Prvi rezultati popisa - podaci o broju stanovnika i domaćinstava biće poznati 15. novembra. Naredni popis stanovništva predviđen je za 2021. godinu.