nedelja 2. oktobar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Noć protekla mirno, Srbi ne mogu iz svojih sela

Noć protekla mirno, Srbi ne mogu iz svojih sela

KOSOVSKA MITROVICA - Uklanjanje postojećih, podizanje novih barikada, još jedna neprespavana noć i neizvesnost, obeležili su na severu Kosova proteklu noć koja je prošla mirno.

Pored barikada dežurali su građani u iščekivanju rešenja za krizu koja traje više od 15 dana. Pomeranjem bodljikave žice i proširenjem zaštićene vojne zone, život Srba se sve više komplikuje.

U blizini administrativnog prelaza Jarinje otežano je kretanje meštana, koji ne mogu svojim vozilima da izađu iz sela, a pešice mogu samo uz dozvolu vojnika i to provlačeći se kroz bodljikavu žicu.

O tome su juče razgovarali sa zamenikom šefa Unmika Robertom Sorensenom od koga su zatražili da im pomogne i omogući slobodu kretanja. Među građanima sa severa Kosova rastu neizvesnost i napetost zbog krize.

Oni ipak ističu da su odlučni da mirnim protestima i građanskom neposlušnošću iskažu svoje neslaganje s pokušajem Prištine i dela međunarodne zajednice da ih integrišu u kosovske institucije. Osnovnih životnih namirnica na severu Kosova ima dovoljno. Saobraćaj se odvija otežano sporednim putevima, a od juče međunarodne snage kontrolišu i putnički voz koji saobraća iz Kraljeva do Zvečana.