petak 2. jul 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > SRS, NS i LDP: Tomice, odlazi!

SRS, NS i LDP: Tomice, odlazi!

Ministar Milosavljević nikada mi nije odgovorio na ranije postavljana poslanička pitanja o snabdevačima citostaticima, kaže poslanica NS Zlata Đerić

BEOGRAD - Poslanici SRS, NS i LDP zatražili su od ministra zdravlja Tomice Milosavljevića da podnese ostavku zbog hapšenja direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenada Borojevića i još šest osoba, osumnjičenih za primanje i davanje mita u iznosu od oko milion evra.
Međutim, poslanici iz stranaka vladajuće većine poručili su da je od ostavke mnogo važnije to da se država na pravi način bori sa kriminalom i korupcijom.

Šef poslanika SPS-JS Branko Ružić je rekao da je pitanje moralne odgovornosti određenog ministra pitanje na kome opozicija može da insistira zbog dobijanja političkih poena, ali da je mnogo važnije da se zloupotrebe razotkriju i kasnije u procesu razreše.

Lider JS Dragan Marković Palma smatra da je hapšenje lekara "velika sramota za zdravstvo u Srbiji", ali je istakao da ministar Milosavljević ne može da zna da li će neko od direktora instituta, klinika i domova zdravlja da napravi neko krivično delo.

"Neko je hteo da zaradi na pacijentima koji u 90 odsto slučajeva ne mogu da prežive. Potrebno je da se odredi opšta kaznena mera i da to bude škola za druge koji su pokušli, ili rade ono sto su radila lica koja su uhapšena", rekao je Marković.

Poslanik NS Zlata Đerić, koja je u delu sednice u kome poslanici od predstavnika vlasti traže informacije, pokrenula pitanje odgovornosti resornog ministra, rekla je novinarima da joj Milosavljević nikada nije odgovorio na ranije postavljana poslanička pitanja o snabdevačima citostaticima i da nije tačno da o tome ništa nije znao.

Ona je ispričala i lično iskustvo, da je posle 10 hemoterapija prekinula lečenje svog sina na Institutu za onkologiju, a posle konsultacija sa svetskim institutima i validnim bolnicama, koji su, prema njenim rečima, bili zaprepašćeni količinom propisanih citostatika.

"Jedan sam od roditelja koji je iskusio takvu zloupotrebu na dečjem odeljenju Instituta za onkologiju. Spremna sam da priložim dokumentaciju tužilaštvu o tome i da svedočim", rekla je Đerićeva i istakla da je Milosavljević,"ako ima imalo morala", do sada trebalo da podnese ostavku, sa čim su se složili i radikali i liberali.

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović rekao je da je "zgrožen i šokiran" činjenicom da je neko spreman da na takav način uzima novac u Srbiji, ali da je to posledica lošeg sistema u prethodnih 20 godina.

"To što je neki lekar davao duplu dozu citostatika detetu da bi mogao više lekova da nabavlja samo je pozicija sistema koji nije promenjen i koji se u mnogim svojim elementima održava kroz politiku kontinuiteta", rekao je Jovanović i dodao da je ministar dužan da podnese momentalnu ostavku i da uputi izvinjenje oštećenima.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Aleksandar Martinović smatra da je posle hapšenja "jedini moralni čin" podnošenje ostavke, koju, kako je objasnio, Milosavljević treba da podnese i zbog veoma lošeg stanja u zdravstvu Srbije.

Ag

Komentari

Lopovi ne odlaze dok narod neuzme motke pa ih namlati i otera!!!

TOMICE MILOSAVLJEVICU IMAS LI TI OBRAZ I SAVEST!?!?! SKLANJAJ SE DA TE VISE NIKAD NE VIDIMO I ZA TEBE VISE NIKAD NE CUJEMO... IDI PA SE LECI... U URUGVAJ, PARAGVAJ, ARGENTINU... DALEKO TI LEPA KUCA!!!

Zasto ministar zdravlja se brani da nije upoznat sa korupcijom u resoru na kome je on celu . To ga ne opravdava i ako ima i malo moralne odgovornosti treba da podnese ostavku i to sto pre , da spasi ovaj jadni narod od javasluka . Ako ne podnese ostavku to je znak da je znao za korupciju u svome resoru .

Kao i ovde u Kanadi i Americi, lekove prodaju ko bombone. Na stotine hiljada ljudi umire samo zbog negativnih posledica lekova.Tako radi "novi svetski poredak" i kolonizacija malih zemalja, (preko narodnih banaka, ekonomije, zdravstva, finansija i kulture) pogledajted ko je na tim pozicijama i bice vam sve jasno.