petak 2. jul 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbinu preti proterivanje iz SAD

Srbinu preti proterivanje iz SAD

VAŠINGTON - Milenko Krstić, bosanski Srbin koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama potvrdio je da je, kada je podnosio zahtev za azil u tu zemlju, nije prijavio da je služio u vojsci Republike Srpske (RS), zbog čega mu, kako najavljuju američke vlasti, preti proterivanje.

Krstić je bio u sastavu Zvorničke brigade Vojske RS koja je učestvovala u borbama oko Srebrenice 1995. Njegov branilac Kristofer Šac izjavio je da nije bilo nikakvog dokaza da je Krstić počinio ratni zločin.

Pomoćnik državnog tužioca SAD Dejv Etkinson izjavio je da Krstiću preti proterivanje po osnovi davanja lažnih podataka u dokumentima za vizu.

Optužnicu protiv Krstića je sud u saveznoj državi Oregon odbacio 2007, ali je ove nedelje federalni apelacioni sud poništio tu odluku.

Krstić je rudarski inženjer, koji je radio u štabu brigade, daleko od Srebrenice, i, po vlastitom svedočenju, nije učestvovao niti znao za masovna ubijanja.

Širom SAD sudi se većem broju Srba iz Bosne i Hercegovine po sličnim optužnicama, od kojih nijedna nije za ratne zločine Do pokretanja tih procesa došlo je kada su američki zvanicnici došli do spiska vojnika koji im je dao Haški tribunal i uporedili ga sa spiskom Srba koji su tražili vizu u SAD.

Na nekoliko sličnih procesa u SAD, sudovi su odbacivali optužbe, pošto im je predočeno da u zahtevu za azil pitanje nije jasno postavljeno, odnosno traži se odgovor da li je podnosilac zahteva nekada služio u nekoj stranoj vojsci.
Optuženi su na to, po pravilu, odgovarali da nisu.

Ovaj proces skrenuo je pažnju američke javnosti zato što je Krstićeva kćer Danijela ove godine izabrana za mis države Oregon.

Danijela je izjavila da je njen otac nevin i da se nada da će pravda pobediti.

Krstić živi gradu Bivertonu, sa suprugom i dve kćerke. Sve članice porodice Krstić imaju americko državljanstvo, a lokalna štampa pominje mogućnost da bi i one mogle biti proterane.

Branilac Šac je najavio da će se žaliti, ukoliko treba i Vrhovnom sudu SAD.