petak 2. jul 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Eksplozija u Bošnjačkoj mahali, povređeni Srbi

ATAK NA MIRAN PROTEST SRBA U SEVERNOM DELU KOSOVSKE MITROVICE

Eksplozija u Bošnjačkoj mahali, povređeni Srbi

KOSOVSKA MITROVICA - U eksploziji koja se dogodila jutros nešto pre 10 sati u naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice, nekoliko osoba je povređeno.  U eksploziji su povređeni građani koji su se okupili na protestu povodom otvaranja kancelarije vlade Kosova u severnom delu Mitrovice. Tačan broj povređenih, koji su smešteni u mitrovačku bolnicu, trenutno se ne zna.

Nekoliko stotina Srba okupilo se jutros u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice protestujući zbog namere kosovske vlade da u ovom naselju otvori kancelariju za izdavanje ličnih dokumenata. Najava otvaranja ove kancelarije uznemirila je lokalne Srbe, tako da su se jutros u gradu čule i sirene za uzbunu, a prostorije kosovske vlade obezbeđuje Euleksova policija.

Predstavnici okupljenih Srba, koji protestuju u naselju Bošnjačka mahala, zahtevaju odustajanje od namere da se otvori pomenuta kancelarija. Na takozvanom istočnom mostu, koji deli severni od južnog dela grada, stacionirane su snage Kfora i Kosovske policijske službe. Bošnjačka mahala je jedno od nekoliko multietničkih kvartova u severnom delu Kosovske Mitrovice, u kojem žive i Srbi i kosovski Albanci.

Prema pisanju prištinskog lista Zeri, kancelarija kosovske vlade u severnom delu Mitrovice u početku će se baviti izdavanjem potrebne dokumentacije građanima tog dela Kosova. To će, kako se navodi, biti prva kancelarija koju će kosovsko Ministarstvo za lokalnu upravu otvoriti u severnom delu Kosova, i "prvi praktični korak koji će preduzeti izvršna vlast zemlje na integraciji ovog regiona".

"Ova kancelarija će izdavati lična dokumenta, počevši od krštenica, umrlica, venčanih listova, ličnih karata i ostale neophodne dokumentacije", piše Zeri i dodaje da treba očekivati da se takve kancelarije otvore i u drugim naseljima s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova.

Glavni cilj ove kancelarije je "integracija srpske zajednice u društvo, sistem i u institucije Kosova", naveo je neimenovani sagovornik lista, ističući da je otvaranje kancelarija za lokalnu zajednicu na severu predviđeno i strategijom za taj deo Kosova, koju su početkom ove godine izradile kosovska vlada i Međunarodna civilna kancelarija.