četvrtak 2. jul 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Besmislen zahtev Ugljanina

DEKLARACIJA BOŠNJAČKOG NACIONALNOG VEĆA U SANDŽAKU IZAZVALA NEGODOVANJE

Besmislen zahtev Ugljanina

Predstavnici partija u Srbiji smatraju da inicijativa lidera SDA da se u Sandžaku „bosanski jezik“ uvede kao službeni nema svrhu jer Bošnjaci i Srbi govore istim jezikom

BEOGRAD - Zahtev Bošnjačkog nacionalnog veća, u kojem većinu čine predstavnici SDA Sulejmana Ugljanina, da se „bosanski jezik“ u Sandžaku uvede kao službeni osuđuju predstavnici političkih partija u Srbiji. Oni smatraju da Bošnjaci i Srbi govore istim jezikom i da takva inicijativa nema svrhu.
Predsednik IO NS Miroslav Markićević u tome vidi inicijativu lokalnog političara u borbi za glasove.
- Ugljanin se oseća ugroženim od Rasima LJajića, pa sad daje ovakve predloge. On daje predloge da se formira jedan poseban region od opština u Sandžaku, ali kako on to namerava da uradi kad su Srbi većina u Priboju, Novoj Varoši i Prijepolju. Ne treba previše pridavati značaja njegovim predlozima, a i sam zna da govorimo istim jezikom - ukazuje Markićević.

Pelević: Suljo da ide u Bosnu

Naprednjak Borislav Pelević smatra da bi „Suljo i njegovi trebalo da idu u Bosnu i da tamo pričaju bosanski jezik“.
- Pre svega to nije Sandžak, već Raška oblast i tamo se ne govori bosanski već srpski jezik. Ako se Sulji to ne sviđa, neka ide u Bosnu ili Tursku gde je slao dobrovoljce da se obučavaju za rat u BiH - napominje Pelević.


Socijalista Đorđe Milićević podseća da mi imamo jednu državu - Srbiju i jedan zvaničan jezik - srpski.
- Ne bih voleo da ta inicijativa ima drugačije konotacije u smislu daljeg deljenja. Sigurno je da jedan takav predlog ne može imati podršku SPS - napominje Milićević.
Milorad Mirčić iz SRS smatra da bez obzira kako oni nazivaju svoj jezik to je njihov maternji jezik.
- Ako neko vidi razliku između srpskog i jezika kojim oni govore onda to nije njihov maternji jezik - zagonetan je Mirčić.
Zoran Nikolić iz DSS, ne misli da je to dobra inicijativa.
- Jedina korist od uvođenja bosanskog jezika je što ćemo svi mi postati poliglote - ironičan je Nikolić.
S druge strane, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović podseća da je bosanski jezik uveden u Tutinu, Novom Pazaru i odskoro u Prijepolju.
- Od opština koje oni ubrajaju u sandžačke, a mi je smatramo za Rašku oblast, jedino u Priboju nije uveden. Mi za to nismo mogli dići ruku. Zbog toga su SDP i poslanik LDP Kenan Hajdarević podneli žalbu Ustavnom sudu Srbije. Ne radi se tu samo o uvođenju jezika, već treba promeniti imena ulica, dovesti nove nastavnike, ali ako nas država finansijski pomogne nemamo ništa protiv, ukoliko ustavni sud oceni da smo mi kao skupštinska većina pogrešili. Prava manjina i demokratija nemaju cenu - ističe Rvović.
Za Munira Poturaka, poslanika SDP Rasima LJajića, sve što je zakonski regulisano je i prihvatljivo.
- U mešovitim opštinama nazivi ulica ispisani su ćiriličnim i latiničnim pismom. Ne vidim šta je tu uopšte sporno - konstatuje Poturak.
Podsećamo, Bošnjačko nacionalno veće usvojilo je deklaraciju kojom se, između ostalog, traži da se imena svih ulica i institucija prevedu na „bosanski“ i da se predmet „bosanski jezik i književnost“ kao obavezan uvede u svim osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju!    

Komentari

Pa za 500)godina i kusur nasi pradedovi i cukundede ne dadose ni teritoriju ni jezik,a vi kopilad titoisticka dadoste sve.Vama je vrana popila mozak,odadoste se politickoj prostituciji.Ako ovo dozvolite da Raska oblast dobije naziv Sandzak sa vama zaista nije u redu.IZDAJICE,PROKLETO VAM SEME!Ja ovog znam jos kao studenta,tesko zadojeno Ture,Pocecu da psujem,bolje da prekinem...