utorak 2. april 2013.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Osma runda dijaloga Beograd-Priština

Osma runda dijaloga Beograd-Priština

BRISEL - Dijalog Beograda i Prištine je u ključnoj fazi i radimo na tome da do dogovora dođe što pre, rekla je danas portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič, ali nije mogla da potvrdi da li Ketrin Ešton na razgovorima istupa sa nekim dokumentom.

U Briselu je danas počela osma, po mnogima odlučujuća runda razgovora, ukoliko na svim stranama bude spremnosti na kompromis.

Upitana da li Ketrin Ešton podnosi delegacijama papir sa predlozima i da li će dve strane na kraju nešto morati da potpišu ili sve ostaje na usmenom dogovoru, ona je odgovorila: "Ne. To su pregovori. Oni razgovaraju o konkretnim stvarima. EU je samo posrednik. Ne mogu potvrditi postojanje bilo kakvog papira, mogu samo da kažem da svim snagama radimo na tome da se dođe do rešenja pitanja koja su na stolu".

"Jasno je da smo u ključnoj fazi dijaloga i sada moramo videti kakav će biti rezultat", dodala je ona.

Komentarišući mogućnost da posle današnjeg bude organizovan i neki novi sastanak, ona je ponovila da EU radi na tome da se do dogovora dođe što pre.

Kocijančič je rekla da je današnja runda dijaloga počela bilateralnim susretima visoke predstavnice Ketrin Ešton prvo sa delegacijom Beograda, a potom i sa delegacijom Prištine.

Posle bilateralnih susreta sledi zajednički sastanak.

Kocijančič nije želela da spekuliše o ishodu današnjih razgovora, već je ponovila jučerašnju poruku Ketrin Ešton da je dogovor na dohvat ruke, ali da ga neće biti lako postići.

Kako je rekla, Eštonova veruje da delegacije koje su danas u Briselu rade u duhu pronalaženja rešenja u interesu naroda koje predstavljaju i da se ova prilika ne sme propustiti.

Upitana da li činjenica da su delegacije došle u proširenom sastavu treba nešto da promeni, Kocijančič je još jednom rekla da su same strane odlučivale o sastavu delegacija.

Osma runda dijaloga odigrava se, po mnogima, u presudnom trenutku imajući u vidu da u drugoj polovini aprila visoka predstavnica treba da podnose izveštaj za sednicu Saveta koja će biti 22. aprila.