petak 2. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > "Velika Albanija nije zvanična politika"

"Velika Albanija nije zvanična politika"

PODGORICA - Crnogorski ambasador u Albaniji Željko Perović izjavio je da takozvana velika Albanija nije zvanična politika Tirane.

"Zvanična albanska politika nijednim svojim gestom, niti jednom izjavom bilo kojeg visokog ili nižeg funkcionera nije pokazala takve pretenzije", kazao je Perović, povodom informacija da je u Tirani objavljena "Platforma o prirodnoj Albaniji", a čiji je autor Koča Danaj, prenose podgorički mediji.
Prema tom tekstu, teritorije na kojima žive Albanci van Albanije trebalo bi do 2013. godine da se priključe "prirodnoj Albaniji".
Danaj zagovara da se "prirodnoj Albaniji" priključe delovi teritorija Crne Gore, Makedonije i Grčke, kao i Kosova.

Perović je ocenio da Danaj nije respektabilna ličnost, da je nekad davno bio šef kabineta "nekog člana Vlade Albanije" i da na njegove promocije ne dolazi niko iz univerzitetskog sveta.
Međutim, kako tvrdi predsednik Demokratskog saveza (Albanaca) u Crnoj Gori Mehmed Bardhi, autor "Platforme o prirodnoj Albaniji" je "vrsni poznavalac albanskog nacionalnog pitanja".

Bardhi je u tom kontekstu rekao da albansko nacionalno pitanje još nije rešeno.

Komentari

Bardhi je potpuno u pravu. Albansko nacionalno pitanje u Crnoj Gori nije potpuno reseno.
U Ulcinju i vecoj okolini gde su Albanci vecina, trebalo bi da se resi to pitanje i da se Albancima da jedna veca autonomija ake ne i potpuna autonomija. Posle, dogovorom da se i potpuno reci albansko nacionalno pitanje u toj zemlji, po planu americkog bivseg kongresmena Joe dio Guardia, i AACL u USA. To bi bilo logicno za delove Crne Gore gde su Albanci 100% vecina.

Ne samo to. Ne zaboravi i Jug Srbije, Zapadnu Makedoniju i Kosovo. I bice negde oko 8 Miliona Albanaca na Ballkanu. Pa da vidimo kos je supersila na Balkanu. Pozdrav i Schweiz

NeDa,
Kada bi me neko pitao, ja bi prvo osugrao jadransku obalu. Od Albaniju do Grcke,i tu prvo osigurao dobru sitaciju. Za Mekedonija i juzna Srbija ima vremena. Onaj Dragan je u pravu. Prvo Crna Gora i more a posle drugo. 8 miliona Albanaca, je manje od 10 miliona Srba i jos dva u Bosni.

Zasto me ovo podseca na Seselja i njegovu pricu o liniji Karlobag - Karlovac - Virovitica ??