petak 2. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Smanjiti moć partija!

INTERVJU - Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Smanjiti moć partija!

Srpske stranke su neprimereno moćne, one ne smeju ostati vlasnici mandata poslanika i odbornika

BEOGRAD - Moć stranaka u Srbiji neprimereno je velika, pa je neophodno da započeta reforma političkog sistema bude što pre završena!
Ovo u intervjuu za Kurir kaže ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković. Ipak, dva ključna zakona kojim se korenito menja politički sistem još nisu dobila saglasnost koalicionih partnera, dodaje Marković.
- To su zakon o izboru odbornika i zakon o Državnoj izbornoj komisiji (DIK).

Dinkić nije mislio na mene

Mlađan Dinkić kritikuje funkcionere koji su angažovani na polju decentralizacije. Da li ste se prepoznali?
- Apsolutno ne! Svim članovima Vlade poznato je moje zalaganje i znanje.
Da li je trebalo da imenuje one čiji rad kritikuje?
- Dinkić je više puta iskazao potrebu da se što pre donese zakon o sredstvima i svojini Republike. U tome se potpuno slažem s njim.

Eliminisali smo fantomske stranke

Pre početka procesa preregistracije stranaka izjavili ste da će to eliminisati postojanje fantomskih partija.
- Broj političkih stranaka smanjen je oko deset puta. Objavićemo spisak partija koje su izbrisane iz registra, ima ih oko 500. Poslali smo i dopis svim registrovanim strankama da imamo nameru da izvršimo inspekcijski nadzor da li se pridržavaju zakona.


Dokle se stiglo u procesu donošenja tih zakona?
- I jedan i drugi u znatnoj meri umanjuju političku moć partija. Zbog toga znam da je strankama teško da donesu odluke. Zakon o izboru odbornika ne samo što ukida instituciju blanko ostavki nego i onemogućava partije da posle izbornog procesa, po sopstvenoj volji, utvrđuju ko će biti predstavnici građana u lokalnom parlamentu. Građane će ubuduće predstavljati oni kandidati koji dobiju njihovo najveće poverenje, a od toga će zavisiti i rezultat same partije.

Koji bi bili efekti zakona o Državnoj izbornoj komisiji?
- Taj zakon izbacuje stranke iz DIK. Današnja Republička izborna komisija je skup predstavnika političkih stranaka. RIK odlučuje onako kako kažu partije, što ne bi smelo da se događa.

Na šta mislite?
- RIK je doneo odluku da se zbog jednog birača na jednom biračkom mestu ponove izbori za predsednika republike, zbog čega je njegova inauguracija odložena za 14 dana.

 Na koji način može da se spreči uticaj stranaka na Državnu izbornu komisiju?
-Po novom zakonu, DIK bi imao vrlo specifičan način kandidature i izbora članova. Taj proces bi se završavao u parlamentu, ali bi poslanici mogli da biraju između kandidata koje predlaže posebna nezavisna komisija, koju čine predstavnici uglednih institucija, od Vrhovnog kasacionog suda i univerziteta do nevladinog sektora.

Ko koči donošenje ovih zakona?
- Razgovarao sam sa svima, pre svih s predsednikom Srbije, koji apsolutno podržava ovu ideju. Uostalom, on je jedini direktno dobio mandat od građana. Ako hoćemo da budemo potpuno iskreni, narodni poslanici i odbornici u lokalnim samoupravama dobili su mandate od političkih stranaka, i one i dalje njima raspolažu. To menja osećaj odgovornosti. Umesto da odgovornost imate prema građanima, vi odgovarate onome ko raspolaže vašim mandatom.

Da li sumnjate u mogućnost sprovođenja reforme političkog sistema, s obzirom na sve što ste pomenuli?
- Naprotiv. Mislim da će se reforma dogoditi. Nemoguće je reformisati društvo i državu a da stranke i izborni procesi ostanu nereformisani. U najmanju ruku je licemerno insistirati na reformama u svim sektorima društva, a tako snažno braniti nereformisanost partija.

Jedan od glavnih argumenata protivnika ukidanja blanko ostavki jeste da bi to dovelo do trgovine mandatima.
- Hajde da tim strankama postavimo pitanje zašto one građanima kao kandidate nude ljude koji se mogu potkupiti i promeniti partijski dres. Zar zaista neko želi da nas ubedi da u Srbiji nema dovoljno poštenih ljudi koji neće trgovati mandatom koji dobiju od građana?

Novica Popović

Komentari

Али.............!
О овоме господин Марковић прича већ дуже време.
Моћ партија се огледа и у понашању нама веће позантом: пас лаје караван пролази.
Сетимо се афере индекс (професори раде, купљене дипломе су у функцији), афере НАИС-наплатна рампа, Парезановић, Шарени возови, Коферече....
У Србији је на сцени осим партиократије са елементима диктатуре, и својеврсно ругање Народу. Вероватно да Народу то и припада.
Било би добро да помогнемо господину Марковићу и не учествујемо у изгласавању мандата партијама, све док нам се не онемогући да бирамо.
Када нас буде довољно на овој страни и у фарсичности гласања буде мали број учесника, ''изгласани'' неће да имају легимитет, и биће приморани на промене.
Ако то ми не урадимо у једном тренутку ће им то бити и наређено, али....Дотле ћемо се без везе патити.

Kad clanstvo u G 17 ne bude kriterijum za zaposlenje spremacice na Aerodromu Nikola Tesla...