petak 2. mart 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Trivanova: Dobitnici na oba polja

Trivanova: Dobitnici na oba polja

BEOGRAD - Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Jelena Trivan izjavila je da Evropski savet danas treba da potvrdi da smo dobitnici na oba polja, da smo u dijalogu sa Prištinom dobili ono što smo tražili, a sa druge strane, to nije onemogućilo naš evropski put.

"Potreban je neverovatan politički napor i mudrost da se zaštiti svaki od naših interesa koji mogu sa različitih strana biti napadnuti", rekla je Trivanova za TV Pink i dodala da je "naša politika i Evropa i Kosovo održiva".

Govoreći o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, Trivan je rekla da je "mnogo važnije za malu zemlju kakva je Srbija da bude u tom krugu i da iznutra može da brani svoje interese, a ne da bude blokirana od svake države".

Na pitanje o pristupu Srbije fondovima EU, Trivanova je odgovorila da Srbija ima i znanja i spremnosti i spremne projekte. "Potpuno smo spremni da apsorbujemo i taj novac i te mogućnosti koje nam kandidatura daje", istakla je ona.

Upitana o izjavi šefa Delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera da bi Srbija mogla da bude član EU za tri do sedam godina, Trivan je odgovorila da to vidi "kao težak i mukotrpan posao".

Prema njenim rečima, od Srbije će zavisiti da se ono što se ispregovara brzo zakonski reguliše i implementira. Trivan je rekla da je Srbija zemlja koja je sklona da minimizira svoje uspehe, jer su u prethodnoj godini urađene "neverovatne reforme", među kojima i reforme pravne države i u oblasti borbe protiv korupcije, protiv organizovanog kriminala i strateški važne stvari u oblati ekonomije.