petak 2. mart 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbija će dobiti više novca iz Evrope

Srbija će dobiti više novca iz Evrope

Petrović: Srbija je zemlja u koju može da se ulaže

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Dušan Petrović izjavio je danas da je status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji potvrda da je Srbija zemlja u koju bez problema može da se ulaže i da sada postoje mogućnosti i za bolji zivot oko dva miliona srpskih poljoprivrednika.
"To je odlučujući signal stranim, ali i domaćim investitorima", kazao je Petrović gostujući na Radio-televiziji Srbije, a povodom sinoćne odluke Evropskog saveta da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU.

On je podsetio da će Srbija sticanjem statusa kandidata od 2014. godine iz fondova EU godišnje na raspolaganju imati 200 miliona evra.

Petrović je naveo da su ostale zemlje, dok su bile u satutsu kandidata za članstvo, od raspoloživih sredstava koristile oko 40 odsto za poljoprivredu.
"Ja mislim da mi godišnje oko 60 miliona evra možemo veoma celishodno da upotrebimo. Prioriteti su proizvodnja i prerada voća povrća, mesa i mleka", kazao je Petrović.

BEOGRAD - Srbija će na osnovu statusa kandidata za prijem u EU moći da dobije više novca iz evropskih fondova i realizuje veći broj projekata, a početak integracije najbolji je signal investitorima da je naša zemlja ekonomski relevantna, ocenili su državni zvaničnici, privrednici i ekonomisti.

"To je pozitivna i dobra vest", istakao je u ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izražavajući očekivanje da će Srbija prave efekte te odluke materijalizovati u narednom periodu, korišćenjem evropskih fondova i prilivom novih investicija.

Odluka EU u ekonomskom smislu pokazuje da je Srbija stabilna zemlja koja vodi jasnu politiku, da je sigurna za strane investicije i sve investitore koji dolaze iz EU, ocenio je Ćirić.

Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović ukazao je da EU sada pravi programski ciklus za period od 2014. do 2020. godine, izrazivši očekivanje da će naša zemlja u tom razdoblju završiti pregovore, postati punopravan član Unije i imati mogućnosti da značajno utiče na visinu sredstava koja će biti alocirana.

Prema rečima Vesovića, očekuje se da će EU opredeliti sredstva veća od 14 milijardi evra za sve zemlje potencijalne kandidate ili države kandidate i s obzirom da njih nema mnogo, Srbija će verovatno moći od 2014. godine da koristi mnogo obimnija sredstva, za veći broj projekata iz više oblasti.

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Branko Radujko izjavio je da je dobijanje statusa kandidata odlična vest, i ekonomski i politički, a znači lakšu poziciju za našu privredu na tržištu Evropske unije (EU).

Radujko smatra da u pogledu poslovnog ambijenta i uopšte stanja domaće ekonomije, treba očekivati lakši pristup globalnom finansijskom tržištu i tržištu kapitala.

Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić ističe, povodom dobijanja statusa kandidata da domaće kompanije treba da shvate da je Evropska unija (EU) veliko tržište, koje ima mnogo mogućnosti i nije se teško probiti, ali to znači mnogo više rada za malo veću zaradu.

Sa stanovišta MK Grupe i svih firmi u njenom sastavu, koje već proizvode i izvoze, učešće u ukupnom prihodu je 45 odsto od izvoza i to u zemlje EU, naveo je Kostić.

Odgovarajući na pitanje koji se konkretni efekti mogu očekivati u Srbiji, posle odluke EU, Kostić je rekao da, prema njegovim informacijama, u pretpristupnim fondovima koji su vezani za uštedu energije, njeno efikasnije korišćenje, investicije u "zelenu" energiju, obnovljive izvore energije i slično, EU pomaže sa čak 30 odsto bespovratnih sredstava, pogotovo u nerazvijenim delovima Unije.

"Svakako, kada budemo imali prvu priliku, kao kompanija koja se bavi obnovljivim izvorima energije, pokušaćemo da apliciramo i da dobijemo ta sredstva što je pre moguće", ukazao je Kostić.

Dobijanje statusa kandidata je svakako najvažnija vest za Srbiju, ali će veoma pozitivno odjeknuti i u široj međunarodnoj zajednici, jer je, između ostalog, demonstrirala političku zrelost i na osnovu rezultata, kroz dijalog sa Prištinom, doprinela političkoj i ukupnoj stabilnosti regiona, izjavio je ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec.

"To je bitno sa stanovišta povoljnijih uslova za investicije. Kapital, inostrani i domaći, pored makroekonomske stabilnosti i funkcionisanja tržišnih institucija, svakako zahteva i punu političku stabilnost", istakao je Bajec.

Status kandidata direktno će uticati na podizanje ugleda i bezbednost Srbije, na unapređenje kvaliteta i standarda života građana i najvažnije, na smanjenje rizika poslovanja i makroekonomsku, pravnu i političku stabilnost zemlje, smatra predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović.

On je rekao da će dobijanje statusa kandidata za direktnu posledicu imati povećani priliv direktnih stranih investicija u Srbiju, pre svega iz zemalja koje su članice EU ili teže da postanu članice Unije.

Kao posebno važno, Vlahović je naveo, to što će Srbija moći da aktivira komponentu IPA 3, iz fondova predpristupne pomoći EU, koji se pre svega odnose na finansiranje infrastrukture i na finansiranje regionalnog razvoja.

Ekonomista Dragan Đuričin ističe da je dobijanje statusa kandidata, najbolji signal investitorima, postojećim, ali i budućim, da je Srbija ekonomski relevantna zemlja i veliko ohrabrenje građanima da ne samo geografski, već i koncepcijski, pripadaju Evropi.