petak 2. mart 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Pantić: Barikade nisu bile prepreka kandidaturi EU

Pantić: Barikade nisu bile prepreka kandidaturi EU

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izrazio je danas zadovoljstvo što je Srbija konačno dobila status kandidata za članstvo u EU i što se pokazalo da barikade i kosovski Srbi nisu bili prepreka već je to bilo faktičko priznanje nezavisnosti Kosova.

Pantić je ocenio za da se sada vidi da je jedini uslov bio da Vlada Srbije faktički prizna nezavisnost Kosova pristankom da prištinske institucije budu predstavljene na regionalnim skupovima.

"To je još jedan dokaz da ova vlada, na kraju svog mandata iako to ne bi smela, popušta pritiscima i ucenama dela međunarodne zajednice i polako odustaje od odbrane Kosova i Metohije", rekao je Pantić. Pantić je dodao da će se u narednim danima videti da li je to bio poslednji potez vlade ili će se i predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović odlučiti da ne poštuje Ustav i da li će raspisati lokalne i pokrajinske izbore i na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ova vlada odluči na ukidanje srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, nekoliko hiljada građana će decu prebaciti u škole u centralnu Srbiju i početi iseljavanje. "Ne za 30 godina, kako je to nedavno rekao predsednik Boris Tadić, već će Srbi sa Kosova nestati za tri godine", rekao je on.

Pantić je ocenio da je "Vlada ponovo obmanula građane kada je u pitanju promet robe preko prelaza Brnjak i Jarinje".

Predsednik opštine je naveo da dva prelaza nisu posebna jer se na njima primenjuju iste mere kao i na ostalim prelazima, čak i rigoroznije jer akcizna roba tuda ne može direktno na Kosovo već se upućuje na Medare. "Srbi su ponovo prevareni od sopstvene vlade koja ih tera u nezavisno Kosovo, Srbija diže ruke od svog naroda i krajnje je vreme da ova vlada javno kaže šta će uraditi sa narodom koji tu živi, kakva nam je sudbina i da li živimo u Srbiji ili u nezavisnom Kosovu", upitao je Pantić.

Presednik opštine je izrazio uverenje da Srbi sa severa Kosova neće plaćati carinu, da će maksimalno zaobilaziti zvanične prelaza i da će nastaviti sa korišćenjem alternativnih puteva.

"Nisam, međutim siguran da ministar policije, kao što je primenio silu protiv sopstvenog naroda, neće i nama zatvoriti alternativne puteve i pomoći Albancima da grade nezavisno Kosovo", rekao je Pantić.