utorak 2. mart 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > LSV traži promenu Ustava

LSV traži promenu Ustava

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da se stranka zauzima za promenu Ustava, jer Srbija sa ovakvim najvišim zakonodavnim aktom ne može da postane članica Evropske unije.

Kostreš je rekao da promena Ustava neće biti ni brza ni laka, zbog čega će LSV u međuvremenu insistirati da se primene sve odredbe postojećeg Ustava koje se tiču autonomije Vojvodine.

Precizirao je da se to pre svega odnosi na donošenje zakona o izvornim prihodima Vojvodine i zakona o imovini Pokrajine i izrazio očekivanje da će predlozi tih zakona u skupštinsku proceduru ući krajem marta ili polovinom aprila.

Prema njegovim rečima, Srbija će na svom putu ka EU morati da menja i Ustav kako bi bio usklađen sa evropskim pravnim normama. On kaze da će LSV u tim ustavnim reformama zahtevati da Srbija bude definisana kao moderna decentralizovana i regionalizovana država, u kojoj će Vojvodina imati nadležnosti u zakonodavnoj, sudskoj i izvršnoj vlasti, kao i jasno definisane izvorne prihode i imovinu.