utorak 2. mart 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Kušner: Na Kosovu ništa nije završeno

Kušner: Na Kosovu ništa nije završeno

GRAČANICA - Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner rekao je da "za Srbiju i za Kosovo još nema mesta u Evropi".

- Korektno je reći da nisu ispunjeni preduslovi. Proširenje EU dogodiće se za tek nekoliko godina - rekao je Kušner posle današnjeg sastanka sa predsednikom novoformirane opštine Gračanica Bojanom Stojanovićem.

Kušner je naglasio da na Kosovu ništa još nije završeno i da Kosovo prvenstveno mora rešiti probleme sa Srbijom.

- Ulazak u Evropu može se dogoditi samo ako svih 27 zemalja prihvati takvu odluku... Jeste da ne postoji uslov Srbiji da prizna Kosovo, mi to ne tražimo, ali se moraju rešiti odnosi ovih dveju zemalja - naglasio je Kušner i dodao da je stav Francuske jasan - sve balkanske zemlje moraju ući u Evropu, ali to nije lako.

On je istakao da se na Kosovu mora uraditi mnogo toga, te naglasio da činjenica da je više od 50 odsto stanovništva nezaposleno, a ogroman broj ljudi u statusu siromaštva nameće potrebu dodatnog finansiranja u ekonomiju Kosova.

- Evropa i Francuska izdvojiće puno novca, ali je potrebno da politička situacija bude daleko bolja - naveo je Kušner, koji je bio prvi šef Unmika 1999. godine.

Kušner je naglasio da je ubistvo 14 srpskih žetelaca juna 1999. godine u selu Staro Gracko najcrnji dan u njegovom životu i da su ga porodice ubijenih smatrale odgovornim, te rekao to nije jedini masakr čiji počinioci moraju odgovarati i da nema mesta diskriminaciji Srba.
- Oni moraju biti ravnopravni, živeti kao i svi ostali građani Kosova. To je zadatak Vlade Kosova koji mora biti ispunjen - zaključio je Kušner, ističući posebno nadahnuće što je ponovo posetio manastir Gračanicu jer je to "mesto koje obožava".

Komentari

Kakav licemer.