utorak 2. mart 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Bezvizni režim za građane Srbije neće biti ugrožen

Bezvizni režim za građane Srbije neće biti ugrožen

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bezvizni režim za građane Srbije neće biti ugrožen zbog primedbe Belgije da je u toj državi povećan broj azilanata sa juga Srbije.    

On je naveo da će narednih dana biti razgovora sa Evropskom komisijom i predstavnicima Belgije, kao i da će se ubuduće zajedničkim delovanjem raditi na sprečavanju takvih pojava".

Dačić je rekao da će svi azilanti iz Belgije biti vraćeni u Srbiju.

- Reč je o Albancima s juga Srbije i Makedonije, ali zasad nismo još dobili dovoljno informacija. Taj broj nije tako veliki kao što se objavljuje jer je reč o oko 300 osoba. Po ulasku u Belgiju sa biometrijskim pasošem, oni zatraže azil, a pri tom kažu da nemaju nikakva dokumenta. Mi ćemo reagovati i preventivno i građanima objasniti da azilanti, odnosno lažni azilanti, neće dobiti azil i svi će biti vraćeni na osnovu sporazuma o readmisiji - rekao je Dačić.

On je najavio da će MUP ispitati da li u povećanom broju azilanata u Belgiji ima i elemenata kriminala, a već se došlo do imena agencija koja učestvuju u prevozu.

- Takođe, kontroliše se i eventualna promena prebivališta Albanaca sa Kosova i Metohije na jug Srbije - istakao je Dačić.

Ključne reči: