utorak 2. mart 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Albanci sa juga Srbije prete belom šengenu

VELIKI BROJ AZILANATA IZ PREŠEVA I BUJANOVCA DOVODI U PITANJE BEZVIZNI REŽIM SA EU

Albanci sa juga Srbije prete belom šengenu

Zbog masovnog traženja azila u Belgiji, vlasti u Briselu traže da vlade u Beogradu i Skoplju preduzmu mere da se taj problem hitno reši

BEOGRAD - Albanci sa juga Srbije i iz Makedonije masovno traže azil u Belgiji, što može ugroziti belu šengen listu za naše građane!
Da je stvar ozbiljna govori činjenica da su belgijske vlasti već pozvale diplomatske predstavnike Srbije i Makedonije i zatražile da vlade u Beogradu i Skoplju preduzmu mere da se taj neočekivani problem, koji delom obuhvata i lica sa Kosova, hitno reši! S tim u vezi, belgijski premijer Iv Leterm će u potrazi za rešenjem 8. marta otputovati u Skoplje i Prištinu, jer vlasti Belgije nemaju osnova za davanje azila.

Leterm je pismom obavestio Evropsku komisiju o ovom problemu koji, kako je objašnjeno, dovodi u pitanje režim putovanja državljana Srbije i Makedonije u EU bez viza.
Ministar policije Ivica Dačić u izjavi za Glas kaže da će naše vlasti ovih dana voditi razgovore o tome s predstavnicima Belgije i Evropske komisije.

Problem samo u Belgiji

Dačić navodi da je u dosadašnjoj praksi sprovođenja bezviznog režima jedino Belgija zvanično obavestila Srbiju o zloupotrebama.
- To samo potvrđuje sumnju da je reč o organizaciji koja to radi preko nekih agencija koje se time bave i koje dolaze iz Makedonije. Što se tiče Albanaca sa Kosova, koji prijavljuju prebivalište na jugu Srbije kako bi dobili biometrijski pasoš, tu postoji stroga kontrola da li su te prijave fiktivne. Kao što znate, svi Albanci sa KiM moraju da pribave vizu za ulazak u zemlje EU, tako da je apsolutno nemoguće da oni na ovakav način zloupotrebljavaju bezvizni režim - poručuje Dačić.

Halimi: Azil zatražilo 10.000 Albanaca

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi izjavio je da se procenjuje da je od ukidanja viza od 5.000 do 10.000 Albanaca iz Preševa i Bujanovca zatražilo azil u zemljama EU.
- Sve to nije čudno ako se zna da je stopa nezaposlenosti u Preševu i Bujanovcu rekordna i da iznosi više od 70 odsto, tako da ljudi odlaze u potrazi za boljom egzistencijom - rekao je Halimi.

U Bujanovcu 30.000 pasoša

Policijska stanica Bujanovac, prema zvaničnim podacima, obara sve rekorde. Za nešto manje od godinu i po dana izdato je skoro 30.000 biometrijskih pasoša, što nije zabeleženo ni u jednoj drugoj policijskoj jedinici u Srbiji veličine Bujanovca.


- Moram da kažem da nije reč o tako velikom broju kao što je ovih dana objavljeno. U pitanju je oko trista ljudi, uglavnom s juga Srbije, koji su tražili azil. Mi sada ispitujemo pozadinu toga, pošto je očigledno u pitanju organizovan posao, koji dolazi iz Makedonije. Istražićemo ko je organizator - kaže Dačić i dodaje da se već vode razgovori o tome kako da se preventivno deluje.
- To u ovom trenutku ne može ugroziti pitanje belog šengena, ali apelujem na sve naše građane da se strogo pridržavaju svih onih pravila koja postoje - zaključuje Dačić.

Komentari

Albanija, Kosovo, Makedonija, Srbija... Problem je što su to siromašne države s nestabilnim političkim vlastima, pa njihovi državljani traže azil u bogatijim, stabilnijim državama (Belgiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji)...

Siki keve ti kako si dosao do toga da su hrvatska i slovenija stabilne evropske drzave?

Ma ima tu i Srba koji traze azil politicki jer ih ova politicka tiranija bahato muci i proganja, netreba se kriti samo iz siptara. Dobro je poznato demokratskoj evropi da od demokratije u Srbiji sada nema nista samo jedan velika NULA( 0)