četvrtak 1. oktobar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Još niste završili posao

INTERVJU JELKO KACIN, IZVESTILAC EVROPSKOG PARLAMENTA ZA SRBIJU

Još niste završili posao

Nema nikave sumnje da je Srbija napredovala u spoznaji da je ona ta koja sama sebi ukida vize, pa je odradila znatan deo posla. Ipak, još nije ispunila sve uslove, pa je sada na toj listi za ukidanje viza od 2010. godine još uvek uslovno

BEOGRAD - Poslanik Slovenije u Evropskom parlamentu Jelko Kacin, koji je pre dva dana reizabran na mesto izvestioca EP za Srbiju, u intervjuu za Glas javnosti kaže da je Srbija na dobrom putu da joj vize od 1. januara sledeće godine budu ukinute, ali da posao u vezi s tim još uvek nije završen. Kacin za sledeću nedelju najavljuje formiranja zapadnobalkanske grupe u EP, u kojoj će biti svi izvestioci za zemlje zapadnog Balkana i gde će se ugovarati strategija budućeg rada.

Nisam upoznat sa onim što se dešava sa Glasom i Kurirom

Da li ste upoznati sa dešavanjima u Glasu javnosti i Kuriru i kako ih komentarišete?
- Nisam upoznat. Imam običaj da komentarišem samo ono u šta sam potpuno i detaljno upućen. U svakom slučaju, zbog moje izjave može se napraviti velika buka. Jednostavno ne mogu, ne smem i ne želim da pričam o tome.


- Nema nikave sumnje da je Srbija napredovala u spoznaji da je ona ta koja sama sebi ukida vize, pa je tu odradila znatan deo posla. Ipak, još nije ispunila sve uslove, pa je sada na toj listi za ukidanje viza od 2010. godine još uvek uslovno. S druge strane, mi smo nedavno tražili da sve zemlje koje nisu ispunile uslove, ali koje imaju tzv. mape puta svrstaju u istu kategoriju. Sada razmišljamo o pet zemalja, od kojih je Makedonija ispunila uslove, Srbija i Crna Gora su ispunile znatan deo, dok BiH i Albanija zaostaju. Što se tiče Srbije, nadam se da ćete do kraja odraditi taj posao.
Što to još treba da uradimo?
- Ne želim to da kažem jer ćete sredinom oktobra ponovo dobiti grupu koja će izvršiti monitoring ispunjenih obaveza, na osnovu čega će se izveštavati u EP. Pre dva dana Odbor za spoljnu politiku dao je svoje mišljenje. Moram reći da je moj predlog izvestiocu bio da tražimo od Evropske komisije da se mesečno raspravlja o napretku, kako bi se stvorio taj dodatni pritisak ili dinamika da države kandidati svaki mesec čuju šta još moraju dodatno da odrade, kako bi svi zajedno postigli zajednički ciljani datum.
Da li sve što se dešavalo u Srbiji (ubistvo francuskog državljanina, otkazivanje „Parade ponosa“, prebijanje stranaca, pretnje) može da utiče na proces evrointegracija Srbije ili viznu liberalizaciju?
- To ne može uticati na ispunjavanje uslova iz mape puta, ali svakako kvari sliku Srbije unutar Evropske unije. Duboko sam ubeđen da su proevropske snage u Srbiji toliko jake da se mogu na političkom nivou suprotstaviti tim radikalnim pristupima koje žele do kraja ispolitizovati sve. Država treba nasilju da pristupiti organizovano, preventivno i politički. S druge strane, veoma sam zadovoljan poslednjom inicijativom koja je krenula posle tragične smrti francuskog građanina. Javnost u Srbiji civilnom inicijativom pokazuje i dokazuje u svojoj evropskoj širini kako treba stati na put svemu tome.

Komentari

Veoma je cudno da drzavljanin bivse jugoslovenske republike, Jelko Kacin, daje sebi pravo da uzima kao jedan od kriterijuma demokratije gej paradu ili paradu ponosa.ili da upotrebi ubistvo francuskog gradjanina, kao merilo stepena pravde u republici Srbiji. Ako sama Francuska zna da napravi razliku izmedju kriminalnog akta i neceg drugog, Kacin to uzima kao neko merilo da bi pokazao kako eto Srbija jos nije u stanju da se meri sa nekom drugom zemljom.

"Pride" u Srbiji nije održan zbog prijetnje nasiljem. Činjenica. U Sloveniji je uoči "Pride"-a teško pretučen jedan od organizatora "Pride". Činjenica. U Srbiji su navijači nasilni. Činjenica. U Sloveniji premijer dovlači vođu navijača "Viola" iz zatvora ne bi li ga nagovorio da mu ne minira naredbu koju je premijer dobio iz SAD-a. Činjenica. Navijači su nasilini u : Italiji, Grčkoj, Engleskoj... (sve redom članice EU). U Poljskoj bi homoseksualce kastrirali , Litva zabranila javno izražavanje homoseksualnosti (sve redom članice EU), gospodin Kacin zdušno brani koncepciju "izbrisanih", koncepciju koja je izravna negacija demokracije. Nastupanje iz pozicije jačeg je tipična demagogija (čitaj: licemjerje). Nažalost, ipak je činjenica je da su u pozicji jačeg (EU) i da licemjerje nikad nije bila etička kategorija. Etička kategorija demokratskog svijeta je "nacionalni interes" (čitaj: licemjerje). Ali tako je uvijek bilo, u starom Rimu vladala je maksima: "što vrijedi za konja, ne vrijedi za magarca"